hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.10.2005

 aktuality


Požár kotelny a části rodinného domu v Lipové

Dne 9.10.2005 v 18:19 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Lipová.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze Slavičína a Valašských Klobouk, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Lipová. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru kotelny a části rodinného domu.

Hasiči k domu rozvinuli vysokotlaký proud vody a začali s hašením. Požár zasáhl celý prostor kotelny a rozšiřoval se přes prohořené dveře do sousední hospodářské budovy s uskladněným dřevem a na půdu. Díky rychlému zásahu hasičů se požár podařilo zastavit včas a nedošlo k dalším materiálním škodám. Silně zakouřený dům musel být postupně odvětrán. Při zásahu a požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru bylo nedbalostní jednání majitele domu při topení v kotli na tuhá paliva. Z kotle došlo k odlétnutí žhavých jisker a ke vznícení hořlavého materiálu v blízkosti topidla. Požár se rozšířil na celý prostor kotelny, část uskladněného dřeva a zničil i technické vybavení kotelny. Před příjezdem hasičů se majitel domu snažil požár hasit zahradní hadicí, což bylo ale málo účinné. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 200 000 Kč. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty rodinného domu za 1 mil. Kč.

Tento požár je typickým příkladem událostí řešených v tzv. topné sezóně. Souborem rad a informací pro občany se snažíme zabránit nejen samotným požárům, ale i lidským tragédiím. Podceňování nebezpečí při topení mělo v minulosti za následek řadu životů v našem regionu.

Informace pro veřejnost - zde

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail