hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.10.2005

 aktuality


Poškození dvou firem při spalování odpadu v Liptále

Dne 10.10.2005 v 18:50 hod. byli hasiči informováni o požáru odpadu v obci Liptál.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Liptál. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u bývalé pily došlo při pálení odpadu k poškození dvou firem.

Hasiči na místě požár uhasili a zabránili jeho dalšímu šíření a poškozování blízkých budov. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při pálení odpadu. Vyšetřovatel zjistil, že v jedné ze soukromých firem prováděli zaměstnanci úklid a nasbírané staré papíry se rozhodli spálit. Jeden z pracovníků proto odnesl odpad za firmu, kde rozdělal oheň. Oheň se však přenesl na blízké plastové výlisky, které tu měla firma uloženy jako svůj produkt. Zničením výlisků jim vznikla škoda ve výši 1 500 Kč. Tím ale celé drama neskončilo. Při požáru plastů se vytvořilo značné teplo, které působilo na obvodovou stěnu sušičky dřeva sousední firmy. Došlo k silnému poškození hliníkového krytí a vnitřní izolace na ploše 15 x 5 metrů. Požárem způsobená škoda byla majiteli druhé firmy vyčíslena na 100 000 Kč.

Požár plastu zpozoroval jako první zaměstnanec, který zároveň prováděl pálení odpadu. Sám se nejdříve snažil zabránit rozšíření požáru, ale působení tepla z hořících plastů bylo příliš silné. Sám také přivolal na pomoc hasiče a k pálení odpadu se přiznal. Jeho nedbalostní jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení ve výši 1 000 Kč. Náhrada způsobených škod je věcí pojišťoven.

aktualizováno

Dne 11.10.2005 proběhlo v dopoledních hodinách další došetřování a dokumentace místa požáru. Vyšetřovatel hasičů byl v jednání se zástupcem pojišťovny, který odhaduje možnou výši škody i na několikanásobně vyšší. Přesná částka nebyla stanovena, protože bude záležet na majiteli stavby a jeho rozhodnutí a dalších opravách či náhradách škod.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail