hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.11.2005

 aktuality


Požár televizoru v rodinném domě v Blišicích
duchapřítomná pomoc souseda s ručním hasicím přístrojem

Dne 2.11.2005 ve 14:47 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Blišicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku Koryna Koryčany a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru televizoru v pokoji rodinného domu.

Před příjezdem hasičů požár uhasil soused, který použil svůj sněhový ruční hasicí přístroj. Hasiči pronikli do zakouřených místností rodinného domu a zkontrolovali místo požáru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Silně zakouřené prostory domu musely být odvětrány.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo ohledáno. Šetřením na místě bylo zjištěno, že majitelka domu pracovala se svou maminkou na zahradě, když došlo k požáru v domě. Po spatření černého kouře se obě ženy polekaly a běžely pro pomoc souseda. Ten duchapřítomně vzal ze svého domu ruční hasicí přístroj (plně funkční a po revizní prohlídce 09/2005 !!!) a vběhl do zakouřeného domu. Sám požár bleskově uhasil a zabránil jeho rozšíření na další vybavení domu. Jeho obětavá pomoc zaslouží uznání.

Požár zničil televizor a část vybavení pokoje. Požárem způsobené škody byly předběžně vyčísleny na 50 000 Kč, ale budou dále upřesňovány. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na tři roky starém televizoru.

Požár byl ohlášen na tísňovou linku 112 školákem, který viděl stoupat černý kouř. Protože byl od místa požáru daleko a přesně neviděl co se děje, tak měl obavu o možnost planého poplachu. Operátorka centra tísňového volání HZS Zlínského kraje ho musela několikrát ujistit, že rádi prověříme každé podezření na požár, než přijet pozdě...
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail