hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

4.11.2005

 aktuality


Požár hrabanky v lese u Zlína, Mladcové

Dne 4.11.2005 ve 13:10 hod. byli hasiči informováni o požáru v lese na Mladcové.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Prštné, Mladcová a Želechovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nedaleko hájenky u Mladcové došlo k požáru v lese.

Při příjezdu k požáru měli hasiči problémy s lesním terénem a jedno zásahové vozidlo zůstalo stát s poruchou asi 200 metrů od místa požáru. Hasiči okamžitě propojili obě vozidla vodním vedením a do lesa rozvinuli celkem tři proudy. Silnější vítr rozšiřoval plochu zasaženou požárem a hasiči museli rychle reagovat. Někteří hasiči v dýchacích přístrojích postupovali proti směru šíření požáru a jiní hasiči zasahovali od místa vzniku požáru.

Velitel zásahu potřeboval nutně zajistit rychlou dodávku vody, a proto si přes operační středisko vyžádal vyslání dalších cisteren. Hasiči z dobrovolných sborů zajistili kyvadlovou dopravu vody z Mladcové a hašení požáru tak nebylo ohroženo.

Asi po hodině hasebních prací byl požár lokalizován a dále se nešířil. Dobrovolní hasiči v rojnici postupovali lesem a za pomoci jednoduchých hasebních prostředků likvidovali drobná ohniska požáru. Rychlým zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na hromady klestu připravené k pálení a na další části lesa. Poškozený zásahový vůz byl odtažen po uhašení požáru speciálním vyprošťovacím vozidlem hasičů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl odpadovou dřevní hmotu, listí, jehličí a poškodil několik vzrostlých stromů. Způsobená škoda bude dodatečně vyčíslena. Vyšetřovatel hasičů zjistil, že na místě požáru bylo prováděno oficiálně hlášené pálení klestu asi před dvěma týdny. Přestože byl oheň z hořícího klestu uhašen, tak zůstal pravděpodobně skryt po delší dobu v kořenech pařezů a dnes se vlivem větru požár rozšířil. V dané lokalitě je dlouhodobě sucho a svědci potvrdili, že drobná ohniska byla po pálení klestu dohašována i v dalších dnech.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail