hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.11.2005

 aktuality


Rozsáhlý požár rekreační chaty u Bystřičky

Dne 19.11.2005 v 08:45 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v Bystřičce.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Jablůnka a Bystřička. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v blízkosti obce došlo k rozsáhlému požáru rekreační chaty.

Už při příjezdu hasičů na místo byla horní a zadní část chaty v plamenech. Hasiči museli svá vozidla odstavit na příjezdové komunikaci v lese a k místu požáru natáhnout asi 100 metrů vodního vedení. Hasební útok začal z několika proudů vody a na několika místech současně.

Hořící zadní část chaty nedovolovala hasičům vstoupit do objektu a účinněji podporovat hasební útok. Bylo nutné po žebřících vystoupat na balkón a střechu. Z balkónu v prvním patře se hasiči museli násilím dostat přes okna do obytných místností chaty. Uvnitř hasiči postupně našli tři tlakové plynové nádoby s propan-butanem, které byly vyneseny a ochlazovány.

Vybuchující eternitová krytina střechy neustále ohrožovala zasahující hasiče. Ti museli postupovat opatrně a za postupného rozebírání střešní krytiny byl zvládnut i tento problém. Zdlouhavé hasební práce se soustředily na hašení skrytých ohnisek požáru pod střechou chaty a v dalších částech stavby. Uvnitř chaty zasahovali hasiči v dýchacích přístrojích a objekt byl postupně odvětrán přetlakovou ventilací.

Díky pomoci jednotek sborů dobrovolných hasičů byla kyvadlově zajištěna dostatečná doprava vody pro zásah. Ve spolupráci s hlídkou Policie ČR byl umožněn hladký nájezd techniky hasičů z frekventované silnice do lesního úseku. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na okolní les a zachránit alespoň některé části chaty.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Rozsáhlý požár zasáhl celé přízemní patro, ale i horní část a střechu. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření.

aktualizováno:

Ve 13:00 hod. vyšetřovatel předběžně ukončil ohledání místa požáru a dál očekává příjezd majitelky chaty z Čech. Zároveň se vyjádřil k možným příčinám vzniku požáru. Těmi mohou být buď nedbalost neznámé osoby, která nedovoleně přebývala v opuštěné chatě a před požárem utekla, nebo úmyslné založení požáru po vloupání. Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie.

Požárem způsobené škody byly předběžně odhadnuty na 300.000 Kč, ale budou ještě upřesněny majitelkou chaty.



kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail