hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.11.2005

 aktuality


Pomoc hasičů při havárii nákladní soupravy u Roštína

Dne 22.11.2005 ve 12:54 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii nákladní soupravy u obce Roštín.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem a později i jedním technickým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u obce Roštín došlo k havárii nákladního auta zn. Man s nákladním přívěsem.

 

Podle řidiče došlo k samotné havárii nákladní soupravy už kolem deváté hodiny dopoledne. Po průjezdu zatáčkou se celá souprava na zledovatělé silnici otočila do protisměru a havarovala mimo vozovku. V příkopu se při havárii utrhla korba a poškodila hydrauliku. Řidič se sám snažil několik hodin o vyproštění soupravy, což se mu skutečně po poledni podařilo. Teprve poté, když vyjel zpět na silnici a uviděl unikat hydraulický olej, informoval hasiče a policii.

 

Hasiči bojovali s velkým množstvím uniklého hydraulického oleje, který ve svažitém terénu znečistil vozovku v úseku asi 300 metrů. Díky zásahu hasičů se olej nedostal do blízkého potoka a nedošlo k ekologické havárii.

 

Na místo zásahu musel být vyslán druhý posilující vůz s potřebným množstvím sorbentů, aby byla silnice dobře očištěna. Celý zásah byl ukončen až po více než dvou hodinách prací.

 

Po celou dobu řešení úklidu oleje se hasiči snažili na místo zavolat vůz správy a údržby silnic, který se až do odjezdu hasičů v 15:05 hod. neukázal. Namrzlá vozovka tak nebyla ošetřena několik hodin, ani se správce komunikace nezapojil do likvidačních prací znečištěné vozovky.

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail