hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

24.11.2005

 aktuality


Dvoudenní speciální cvičení hasičů lezců ze Zlína

Ve dnech 23. a 24.11.2005 bylo organizováno několik specializovaných cvičení pro skupinu hasičů lezců ze Zlína.

Podobná cvičení jsou v programu hasičů celoročně a specialisté se nevyhýbají ani nácviku v těch nejdrsnějších podmínkách. Výjimkou nejsou ani cvičení za velmi nepříznivých klimatických podmínek.

 

Dopolední cvičení na silážní věži v Pozděchově

 

První den obsahoval speciální cvičení na silážní věži v obci Pozděchov. Hasiči cvičili záchranu osoby ze zásobníku sila a vyzvednutí těla za pomoci záchranné sedačky. Mnoho průmyslových silážních věží v kraji již není v provozu a jejich "opuštěnost" láká řadu dobrodruhů.

Noční cvičení na komíně ve Zlíně

Ve večerních hodinách se osmičlenná skupina záchranářů přesunula do centra Zlína, kde si za cíl vybrala šedesátimetrový komín teplárny. Na komíně hasiči cvičili nejen různé techniky jeho zdolávání, ale i slaňování, různé způsoby uchycení lan a vzájemného jištění. Součástí cvičení byla i simulovaná záchrana osob z výšky a jejich snesení různou lanovou technikou. Při teplotě minus pět stupňů hasiči také zkoušeli nebezpečnost zásahu na namrzlém kovovém žebříku.

 

 

Celodenní cvičení na skalách u obce Pulčín.

 

Druhý den přejela skupina lezců na skály u obce Pulčín. Pulčínské skály jsou hojně navštěvované a hrozí zde pády lezců i turistů. V minulém roce hasiči zachraňovali na těchto skalách muže, který spadl z římsy a způsobil si vážná zranění. Po jeho záchraně musel být vrtulníkem transportován do nemocnice k ošetření.

 

Hasiči se při cvičení znovu zaměřili na záchranu osob ze skal a za pomoci různých technik. Záchranáři nacvičovali vzájemnou souhru při řešení mimořádné události v nedostupném terénu a za nepříznivých klimatických podmínek.

 

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail