hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

24.11.2005

 aktuality


Rozsáhlý požár střechy rodinného domu v Mařaticích

Dne 24.11.2005 v 17:45 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Uherském Hradišti, Mařaticích.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Mařatice a Kunovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy rodinného domu.

 

Hasiči rozvinuli dva proudy vody a začali s intenzivním hašením střechy. Útok byl veden jak z podkroví, tak i ze samotné střechy. Hasiči museli postupně rozebrat značnou část střešní krytiny, aby se dostali k místu požáru v trámoví. Část vnitřních stropů podkroví se propadla do obytných místností. K zabránění šíření požáru museli hasiči odstranit i část sádrokartonových desek, aby se dostali k jednotlivým ohniskům požárů skrytým ve střešní konstrukci.

 

Před příjezdem hasičů se majitel domu snažil požár hasit zahradní hadicí, což ale bylo málo účinné. Ke zjištění rozsahu požáru, a případnému hašení, se dokonce sám vyšplhal na namrzlou střechu a zbytečně tak ohrožoval svůj život a zdraví pádem.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru předběžně ohledáno. Požár zničil část střešní konstrukce a některé vnitřní stavební části podkrovních místností. Způsobené škody byly předběžně vyčísleny na 800.000 Kč.

 

aktualizováno

 

V dopoledních hodinách dne 25.11.2005 znovu vyšetřovatel hasičů vyjel na místo požáru, ke zjištění příčiny jeho vzniku. Po dalším ohledání určil, že požár způsobilo dlouhodobé tepelné namáhání dřevěných trámů u krbu. Teplo z krbu prostoupilo na málo chráněné trámy střešní konstrukce, které byly těsně u tělesa krbu, a došlo k požáru. Přenos tepla byl zjištěn také na kovové nosné konstrukci sádrokartonových desek.

 

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail