hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.11.2005

 aktuality


Rozsáhlý požár ve společných garážích družstva v Kunovicích
skvělá práce dobrovolných hasičů z Kunovic

Dne 29.11.2005 v 17:54 hod. byli hasiči informováni o požáru v areálu zemědělského družstva v obci Kunovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kunovice se zásahovým vozem a cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru ve společných garážích a dílnách družstva, ve kterých byla zaparkována těžká zemědělská technika.

Jako první na místo požáru přijela jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kunovice, jehož členové byli zrovna na stanici, když přišel signál k výjezdu. Bleskově vyjeli se svou technikou a na místo požáru přijeli do neuvěřitelných tří minut. Už při příjezdu hasičů byly vidět v hale šlehající plameny až po strop a požár rychle sílil vlivem rozlitých pohonných hmot na podlaze.

Dobrovolní hasiči neváhali, rychle rozvinuli dva proudy vody a vnikli do garáže. Hned v první chvíli zásahu je ohromila ohlušující exploze velké hořící pneumatiky na jednom ze zemědělských strojů. Výbuch pneumatiky "vyhodil" několik zasahujících hasičů dveřmi haly ven, ale ti se nevzdali a okamžitě se vrátili bojovat s plameny. Uvnitř haly zasahovali hasiči v dýchacích přístrojích a k hašení používali především pěnu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Jen díky jejich rychlosti a odvaze se požár nerozšířil do okolí a nezpůsobil další velké materiální škody. Po příjezdu jednotky profesionálních hasičů, která dorazila šest minut od výjezdu, se společným zásahem podařilo požár v 18:11 hod. lokalizovat. Další hodinu trvaly dohašovací a likvidační práce na místě požáru.

Požár kompletně zničil jeden velký zemědělský traktor a další dva traktory zaparkované v jeho těsné blízkosti poškodil. Požár zničil i celou řadu osobních skříněk zaměstnanců a věcí v garáži. Požár zasáhl celý vnitřní prostor konstrukce haly s dílnami a garáží.

Po uhašení požáru hasiči kontrolovali teplotu konstrukcí haly pomocí digitální termokamery a byli připraveni ochlazovat stropy a stěny. Dalším těžkým traktorem byl z haly vytažen požárem zničený traktor, stejně tak byla vyvezena i ostatní poškozená zemědělská technika.

Po příjezdu dvou vyšetřovatelů hasičů z Uherského Hradiště bylo místo předběžně ohledáno. Příčina vzniku požáru se bude zkoumat až ve středu v dopoledních hodinách, kdy se na místo dostaví i specialisté policie z Brna. Předběžně odhadnutá škoda byla vyčíslena minimálně na 1 mil. korun, ale pravděpodobně dojde k jejímu navýšení po přesném vyčíslení všech způsobených škod.

aktualizováno

Dne 30.11.2005 se v dopoledních hodinách na místo požáru sjeli vyšetřovatelé hasičů i specialisté Policie ČR z Brna. Společným důkladným ohledáním strojů i haly bylo nalezeno přesné místo vzniku požáru. Požár vznikl pod kabinou nejvíce poškozeného traktoru a dále se rozšířil do okolí. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na elektroinstalaci traktoru. Kriminalisté si zajistili několik věcných stop pro další odborné laboratorní zkoumání. Majitelé prozatím přesně nevyčíslili požárem způsobené škody.

  

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail