hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.12.2005

 aktuality


Požár kola přívěsu nákladního auta u Hluku
další z bleskových zásahů dobrovolných hasičů

Dne 10.12.2005 v 10:14 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u obce Hluk.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Hluk se dvěma vozidly. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na silnici mezi obcí Hluk a Dolní Němčí, došlo k požáru pneumatiky přívěsu nákladního auta.

Řidič nákladního auta si za jízdy všiml, že na poslední nápravě soupravy došlo k požáru pneumatiky. S vozidlem zastavil u krajnice a požár se snažil uhasit malým hasicím přístrojem. Vzhledem k rozsahu požáru byla jeho snaha marná. Po neúspěšném hašení se mezi plameny pokusil zachránit alespoň rezervní pneumatiku umístěnou pod korbou přívěsu. V přímém ohrožení popálení se mu podařilo uvolnit držák rezervního kola a pneumatiku před zničením zachránit. Sám později uvedl, že největší strach neměl z plamenů, ale z případné exploze pneumatiky.

Jako první na místo požáru dorazili dobrovolní hasiči z Hluku, kteří v té době tankovali výjezdové vozidlo na čerpací stanici asi 300 metrů od hořícího auta. Do jedné minuty byli u požáru, který také bleskově uhasili. Rychlým zásahem se dobrovolným hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru a uchránit další materiální hodnoty.

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště místo požáru zkontrolovala a vyčkala na příjezd vyšetřovatele. Při požáru došlo k omezení průjezdnosti dopravy, která byla regulována hlídkou Policie ČR.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na brzdovém systému zadní nápravy vlečky. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Uchráněné hodnoty rychlým zásahem dobrovolných hasičů byly vyčísleny na 400.000 Kč.

mimo zápisník

Úspěšný zásah všechny potěšil a navodil dobrou náladu mezi hasiči. Hned po zásahu se začaly objevovat vtipné komentáře na rychlost dobrovolných hasičů, kterou korunoval jeden z kolegů slovy "Kunovice už nejsou nejrychlejší..." Tím vzpomněl nedávný mimořádně rychlý a úspěšný zásah kolegů z dobrovolného sboru obce Kunovice při požáru zemědělských strojů, který je i odborníky považován za výjimečný. Tato zdravá rivalita je velmi prospěšná a přispívá k povzbuzování dobrovolné činnosti v hasičských sborech...

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail