hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.12.2005

 aktuality


Rozsáhlý požár v odlučovači pilin v Hluku
druhý rychlý zásah dobrovolných hasičů během jednoho dne

Dne 10.12.2005 ve 13:31 hod. byli hasiči informováni o požáru sila na pile v Hluku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Hluk se dvěma vozidly. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu místní pily došlo k požáru v průmyslovém odlučovači pilin.

Jako první na místo požáru dorazili dobrovolní hasiči z Hluku, kteří okamžitě rozvinuli několik proudů vody k silu. Samotné zařízení má protipožární rozvody, které hasiči zavodnili a výrazně tak přispěli k rychlé lokalizaci a uhašení požáru. Po příjezdu profesionální jednotky byly postupně otevírány boční dveře komorových šachet a hasiči se dostali k jednotlivým ohniskům požárů. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do vnitřních prostor kontejneru a hasili i zevnitř. Po uhašení plamenů byly poškozené filtry vyhazovány ven ze sila a hasiči postupně zchladili celou konstrukci kovového kontejneru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla určena technická závada na řezacím stroji, kde došlo k uvolnění dřevěné pracovní desky, která třela o osu řezacích kotoučů. Tím došlo k odlétnutí žhavých částí hořící desky a pilin do centrálního odsávacího zařízení pily. Po čtyřiceti metrech se hořící částice dostaly vzduchotechnikou do filtračního centra na odlučování pilin, kde vznikl požár. Požár zničil většinu speciálních filtrů v odlučovači a způsobil škodu za téměř 500.000 Kč. Uchráněné hodnoty rychlým zásahem dobrovolných hasičů byly vyčísleny na 1 mil. Kč.

mimo zápisník

Druhý dnešní úspěšný zásah místní jednotky dobrovolných hasičů z Hluku jen potvrdil ranní komentáře a znovu velmi povzbudil dobrovolné hasiče v jejich činnosti... Množství uchráněných hodnot jejich zásahem potěšilo "dvojnásob".

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail