hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.12.2005

 aktuality


Požár stropního zazděného trámu v komíně domu v Pravčicích
další případ ze série "komínových" požárů v topné sezóně

Dne 16.12.2005 v 10:53 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Pravčicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Pravčice a Hulín. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru stropního trámu nad jedním z pokojů rodinného domu.

Hasiči do domu natáhli vysokotlaké vodní vedení a po rozebrání části stropu se dostali k ohnisku požáru. Požár zasáhl jeden z nosných stropních trámů, ze kterého odhořely asi tři metry dřevní hmoty. Zásahem hasičů bylo zabráněno v dalším šíření požáru ve stropě domu. Zakouřený dům byl odvětrán přirozenou ventilací. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Obyvatelé domu si všimli vycházejícího kouře ze stropu pokoje a pro podezření na požár přivolali hasiče. Příčinou vzniku požáru byl zazděný trám v komínovém tělese domu. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty domu za 150 tis. Kč.

Vyšetřovatel se domnívá, že podle délky odhoření trámu mohl požár vzniknout už před několika dny, aniž by si toho obyvatelé domu všimli. Vyšetřovatel hasičů zakázal používat kamna k topení do doby nutné opravy komínu. Ve spolupráci se starostou obce byl na další odbornou pomoc přizván statik a kominík k nutným opatřením po požáru.

aktualizováno

Majitelé domu se v odpoledních hodinách přiznali, že v pondělí zatopili v kamnech a ucítili kouř ze stropu. Kontrolou půdy však údajně žádný požár nezjistili, tak si mysleli, že jen netěsní komín.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail