hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.12.2005

 aktuality


Pomoc hasičů při dopravních nehodách v kraji
příval sněhu řidiči nezvládali...

Další husté sněžení a námraza v kraji si vyžádala i několik výjezdů profesionálních hasičů Zlínského kraje při dopravních nehodách.

Hasiči zasahovali u dopravních nehod, kde bylo potřeba naší odborné pomoci. Nejčastěji se jednalo o pomoc při odtažení havarovaných vozidel a uvolnění zablokované komunikace. Dopravní nehody brzdily provoz a vytvářely se kolony. Policejní hlídky musely u několika nehod v kraji řešit odklon dopravy a další regulaci průjezdu vozidel. Na některých úsecích policisté úmyslně zpomalovali dopravu jako prevenci před dopravními nehodami.

Dne 22.12.2005 v 10:42 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při dopravní nehodě v obci Březnice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že pod kopcem na Kudlov došlo v obci Březnice k dopravní nehodě mezi kamionem zn. Volvo s návěsem a osobním autem zn. Š Felicia.

Řidiči kamionu se ve smyku dostal návěs přes celou šíři vozovky a do prostoru nádrže tahače a kloubu návěsu narazilo osobní auto s označením pro přepravu invalidních osob. Při čelním nárazu osobního auta utrpěl jeho řidič lehké zranění na hlavě.

Hasiči zajistili obě vozidla proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Poškozená nádrž tahače nepraskla a nedošlo k úniku nafty na silnici. Hasiči osobní auto odtlačili mimo vozovku a řidič kamionu následně uvolnil průjezd silnice. Policisté ulehčovali dopravu částečným odklonem vozidel na místní komunikace obce.

Silnice II/497 mezi Zlínem a Uherským Hradištěm byla kluzká a pod silným přívalem sněhu. Řada řidičů evidentně nezvládala výjezd a sjezd kopce v části Zlín, Kudlov.

aktualizováno

V 11:22 hod. se velmi podobná dopravní nehoda stala mezi obcí Březolupy a Šarovy, tedy na stejné silnici a jen o pár kilometrů dál. Dopravní nehoda kamionu a tří osobních aut se obešla bez zranění. U viníka dopravní nehody byla policisty zjištěna pozitivní dechová zkouška na alkohol. K dopravní nehodě museli vyjet i profesionální hasiči z Uherského Hradiště na pomoc při odtažení vozidel a uvolnění průjezdnosti spojnice mezi Zlínem a Uherským Hradištěm.

Ve 13:07 hod. vyjížděli znovu profesionální hasiči ze Zlína na pomoc při dopravní nehodě tří osobních aut mezi Zádveřicemi a Horní Lhotou. V klesání od hájenky na Zádveřice došlo ke střetu tří osobních aut, při kterém nebyl nikdo zraněn. Vozidla zablokovala průjezd frekventovanou silnicí a doprava musela být řízena kyvadlově hlídkou policie. Hasiči zajistili vozidla proti požáru a unikající provozní kapaliny byly zasypány sorbenty. Po vyšetření dopravní nehody policií pomohli hasiči s odtažením vozidel k lepší průjezdnosti.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail