hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

24.12.2005

 aktuality


Letošní Štědrý den nebyl u hasičů nejklidnější

Letošní Štědrý den nebyl pro profesionální hasiče ve Zlínském kraji nejklidnější a kromě řady technických pomocí byl i poznamenán sérií zbytečných výjezdů a planých poplachů, které vyvolali obyvatelé pavlačového domu ve Vsetíně na ul. Smetanova.

Neklidný den začal už v noci z pátku na sobotu, kdy hasiči nejdříve řešili požár elektrické rozvodné skříně v pavlačovém domě na ul. Smetanova ve Vsetíně. (viz zpráva níže) Po uhašení požáru a odjezdu jednotky přijímali operační důstojníci hasičů další telefonáty o několika požárech v tomto domě. Opakovaně vyslaná jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína musela vždy celý dům prohledat a konstatovat, že se jedná o planý poplach. Z minulosti je známo, že obyvatelé tohoto domu na sebe velmi často strhávají pozornost tímto způsobem, když volají na pomoc nejen hasiče, ale i policii nebo záchrannou službu. Roky neřešitelný problém "vysadil" tento dům na čelní místo nejčastějších výjezdů ke smyšleným událostem v rámci celého Zlínského kraje.

Od ranních hodin začali profesionální hasiči vyjíždět k několika případům technické pomoci při odstraňování spadlých stromů. Ty se začaly lámat pod tíhou tajícího sněhu a znovu blokovaly průjezd některých silnic na Vsetínsku a Kroměřížsku.

05:38 VS Velké Karlovice stromy přes cestu
09:01 KM Bystřice pod Hostýnem stromy přes cestu
09:50 KM Bystřice pod Hostýnem - Tesák stromy přes cestu
10:11 VS Velké Karlovice stromy přes cestu
18:58 VS Velké Karlovice stromy přes cestu
22:15 VS Horní Bečva stromy přes cestu

Hasiči v kraji řešili i několik hlášených požárů.

10:08 UH Dolní Němčí požár rozvodné elektrické skříně rodinného domu
16:05 VS Vsetín kouřící kotel ve sklepě domu
23:23 ZL Slavičín pálení odpadu v areálu firmy

Posledním zásahem na Štědrý den byla pomoc při otevření zablokovaných dveří WC v Kroměříži na ul. Albertova. Hasiči v 19:37 hod. vyjeli na pomoc ženě, která zůstala uvězněna na toaletě, když se zablokoval zámek dveří. Její manžel sám nedokázal ženě pomoct, a proto přivolal profesionální hasiče. Během několika minut byla žena "vysvobozena" a mohla pokračovat v oslavách Štědrého dne.


Dne 23.12.2005 v 17:24 hod. byli hasiči informováni o požáru v pavlačovém domě ve Vsetíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jednom patře došlo k požáru elektrické rozvodné skříně. Požár byl uhašen a dům odvětrán. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Na místo se dostavili pracovníci energetické společnosti a starosta obce.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru bylo pravděpodobně přetížení elektrických rozvodů, protože obyvatelé domu používají elektrické sporáky jako topení. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč.

Po odjezdu jednotek z tohoto požáru byla v domě hlášena série planých poplachů, která skončila až kolem třetí hodiny ráno.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail