hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.12.2005

 aktuality


Požár televizoru ve sklepě rodinného domu ve Zlíně
obětavá pomoc mladých "sousedů"

Dne 29.12.2005 ve 14:49 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve sklepě došlo k požáru televizoru a rozvodů energií v tzv. půldomku.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit majitel domku, který k hašení použil napadaný sníh. Hašení nebylo moc účinné a v těsné blízkosti hořícího televizoru mu plameny sežehly vlasy i řasy. Částečně se nadýchal kouře, ale na čerstvém vzduchu se vydýchal a nebylo nutné zavolat na pomoc zdravotnickou službu.

V době požáru projížděli kolem dva mladí muži v autě a když viděli valící se kouř z domu, tak zastavili a šli na pomoc. Jeden z nich bez váhání vběhl do sklepa a pomáhal s hašením požáru. Druhý zavolal na pomoc hasiče a v obytných patrech se snažil zabránit šíření požáru v rozvodech energií. První muž byl také částečně zasažen požárem na vlasech, ale znovu bez nutnosti ošetření.

Po příjezdu hasičů bylo do sklepa nataženo vysokotlaké vodní vedení a požár byl bleskově uhašen. Požár zasáhl i rozvody energií a šachtami se kouř dostal do všech místností domu. Ve sklepě hasiči museli strhnout část stropu a dohasit malá ohniska požáru v rozvodech. Zásahem majitele, dvou dobrovolníků a hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na dům a vzniku velkých škod.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že ve sklepě byla zapojená televize, která začala hořet. V době vzniku požáru byl majitel v horním patře a valící se kouř stupačkami ho upozornil na nebezpečí. I když jeho snaha o uhašení požáru sněhem byla marná, tak se mu podařilo vypnout včas elektrický proud a zastavit unikající vodu od požárem poškozeného plastového vedení.

Požár zničil nejen televizor, ale i část rozvodů elektřiny, vody, stropní podhled ve sklepě a celý dům byl zasažen nepříjemným kouřem. Požárem způsobené škody byly majitelem odhadnuty na 25.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na starém televizoru, který byl umístěn majitelem na poličce těsně pod stropem. Společným zásahem se podařilo uchránit hodnoty domku za 1,5 mil. Kč.

Majitel domu si před hasiči "ulevil", když prohlásil, že kdyby měl doma alespoň jeden malý hasicí přístroj, tak mohl vše zvládnout v klidu a s přehledem... Tak budou mít trochu víc "voňavý" Silvestr v nově zrekonstruovaném domě...


detail na televizor zaházený sněhem na poličce

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail