hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.12.2005

 aktuality


HZS Zlínského kraje se připravuje na náročný víkend
hasiči prověřují techniku, zkouší spojení mezi složkami IZS

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje přijal v pátek dopoledne nutná opatření pro zvýšení akceschopnosti a připravenosti na očekávaný náročný víkend. Impulsem byla nedobrá předpověď počasí a blížící se oslavy konce roku.

Během celého víkendu bude ve Zlínském kraji stále sněžit a očekávají se značné komplikace v dopravě, což může mít přímý vliv na následné výjezdy hasičů, zdravotníků a policistů.

Situace je navíc komplikována blížícím se koncem roku a s tím spojenými oslavami. Záchranáři mají především obavu při zásazích v horských a kopcovitých terénech kraje, kam se přesunula značná část obyvatel kraje a hodlá na chatách oslavit příchod nového roku.

Silvestrovské oslavy mohou skončit požárem nebo zraněním a pozdní příjezd záchranářů na horské chaty se může stát kritickým. V této chvíli stojí proti záchranářům především počasí, které bude komplikovat naši pomoc. Hasiči také žádají, aby při oslavách v odlehlých místech kraje byli lidé obezřetní, pamatovali na vhodnou prevenci před požáry, úrazy a nepodceňovali rizika při manipulaci se zábavní pyrotechnikou.

Pro případ nebezpečí, nouze nebo krizové situace přijal dnes HZS Zlínského kraje nutná opatření pro záchranu lidských životů v těžko dostupných terénech našeho regionu. Jde především o připravenost vrtulníkové podpory záchranného týmu SAR Armády ČR z Bochoře u Přerova. S tímto týmem pravidelně cvičí naši specialisté letečtí záchranáři, kteří už mají zkušenosti při zásazích v těžkých podmínkách. (zpráva zde)
V případě zásahu vrtulníku se jako nejčastější nástupní plochy záchranářů používají běžné komunikace, a proto může dojít ke krátkodobým dopravním omezením.

V případě vyžádání pomoci vrtulníku jsme schopni dopravit hasiče, lékaře a záchranáře do postižené oblasti. Jednotlivé složky integrovaného záchranného systému jsou informovány o této situaci a jsou připraveny k možnosti společného zásahu. Do místa určení jsme schopni dopravit nejen specialisty, ale i potřebnou techniku pro nutný zásah.

Během dopoledne proběhla na všech stanicích HZS Zlínského kraje prověrka funkčnosti zásahové techniky od výjezdových vozidel, přes ruční nářadí, až po elektrocentrály a čerpadla. Hasiči jsou na víkend připraveni a máme perfektní přehled o možnostech použití naší techniky. V případě zásahů většího rozsahu můžeme vyžádat spolupráci z jiných krajů.

Stále monitorujeme situaci i na státní hranici se Slovenskem, kde může dojít také ke společnému zásahu na základě uzavřených a platných dohod mezi hasičskými sbory. O další případné pomoci jednáme např. i s Maďarskem, kde je situace s počasím daleko klidnější.

O všech provedených opatřeních byl informován hejtman Zlínského kraje, který průběžně sleduje dění v kraji.

 
zásah v horském terénu je nesmírně náročný i pro zkušené záchranáře

hasiči specialisté ze Zlína nasedají do vrtulníku SAR týmu Armády ČR z Přerova

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail