hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.1.2006

 aktuality


Odstraňování sněhu ze střechy mateřské školy ve Zlíně
riskantní zásah pod trolejovým vedením

Dne 5.1.2006 ve 14:25 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstranění sněhového převisu ze střechy mateřské školy ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s vysokozdvižným žebřem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se nebezpečně uvolňuje sněhový převis na střeše mateřské školy.

O pomoc nás požádala ředitelka mateřské školy, která měla obavu o děti při jejich odchodu domů.

Sněhové bariéry u cesty nedovolily hasičům přijet těsněji k budově školy, a proto museli záchranáři odstavit zásahové vozidlo uprostřed cesty pod trolejovým vedením. Nejdříve byl zkušebně rozvinut žebř a prověřeny manipulační možnosti při samotném zásahu. Teprve poté se jeden z hasičů protáhl pod trolejovým vedením a z konce žebře mohl sněhový převis srazit.

Během zásahu došlo k omezení průjezdu trolejbusů a dopravy na patnáct minut. Chodci byli odkazováni na druhý chodník. Děti ze školky přihlížely práci záchranářů za okny a po skončení zásahu odměnily hasiče vřelým potleskem.

Dnešní den byl ve znamení takovýchto výjezdů hned v několika městech kraje. Podrobný přehled je ve zpravodajství o technických zásazích během živelní pohromy posledních dnů.

Podobné odstraňování sněhových převisů provádí hasiči jen v případech přímého ohrožení lidských životů nebo zdraví, na místech s větším pohybem osob nebo tam, kde si obyvatelé domu nemohou pomoci sami. Ve všech ostatních případech odkazujeme žádosti na technické služby jednotlivých měst.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail