hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.1.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při těžké dopravní nehodě u Zádveřic

Dne 10.1.2006 ve 14:33 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při těžké dopravní nehodě u obce Horní Lhota.

Podle oznamovatele se místo nehody mělo nacházet v lesním úseku u obce Horní Lhota. Na místo proto vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nehoda se stala blíže k obci Zádveřice, v klesání od hájenky.

Po vzájemném čelním střetu osobního auta zn. Š Felicia combi a nákladního auta zn. DAF došlo k vážnému zranění řidiče v osobním autě. Řidič nákladního vozu utrpěl jen povrchové zranění na hlavě, které bylo ošetřeno na místě. Nehodou byla zablokována silnice na Luhačovice a prakticky okamžitě se vytvořila několikakilometrová kolona vozů z obou stran.

Před příjezdem záchranářů poskytli ostatní řidiči první pomoc zraněnému muži v osobním autě a zastavili mu krvácení z rány na hlavě. Zároveň také zavolali na tísňovou linku 112 o pomoc.

Po příjezdu hasičů na místo bylo prioritní vyprostit zraněného řidiče z Felicie. Jeho nohy byly zaklíněny pod zdeformovanou palubní deskou a přední částí vozu. Hasiči se nejdříve snažili uvolnit prostor z nabourané strany auta, ale karoserie byla příliš zničená a uvolnění prostoru by trvalo dlouho. Proto hasiči přešli na stranu řidiče a pomocí hydraulických nůžek vystřihli dveře i středový sloupek. Tímto prostorem byl zraněný muž vytažen a přenesen na nosítka. Následně byl ve vozidle zdravotnické služby ošetřen a odvezen do nemocnice k hospitalizaci.

Hasiči zajistili místo nehody proti vzniku požáru a unikající provozní kapaliny a oleje na vozovce byly zasypány sorbenty. Po vyšetření dopravní nehody policií byl na místo vyslán speciální vyprošťovací vůz profesionálních hasičů ze Zlína. Ten odtáhl nákladní vozidlo na tyči a krátce před 17. hodinou byl uvolněn alespoň jeden jízdní pruh.

Hlídky policie musely po celou dobu nehody odklánět vozidla na objízdné trasy. Řidiči odstavených kamionů a linkových autobusů museli čekat až na zprůjezdnění silnice. Lidé z autobusů šli do blízkých obcí pěšky.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail