hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.1.2006

 aktuality


Těžká dopravní nehoda dvou nákladních aut v Rajnochovicích

Dne 12.1.2006 v 09:30 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při těžké dopravní nehodě v Rajnochovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že asi 100 metrů od místní pily došlo k těžké dopravní nehodě nákladního auta zn. Tatra s návěsem na přepravu klád (tzv. kladovka) a nákladním vozidlem zn. Iveco se skříňovou nadstavbou na přepravu chlazených potravin.

Po vzájemném čelním střetu obou nákladních vozů zůstaly kabiny zaraženy v sobě. Řidič skříňového nákladního auta utrpěl vážná zranění a zůstal zaklíněn ve zdemolovaném voze. Řidič plně naložené kladovky nebyl při nehodě zraněn.

Před příjezdem záchranářů se ostatní řidiči snažili dostat od sebe obě sražená vozidla. Pomocí další plně naložené nákladní kladovky, která přijela z druhé strany, se podařilo lanem potáhnout skříňový chladicí vůz a uvolnit tak prostor pro další práci hasičů a lékařů.

Hasiči na místě okamžitě zapojili hydraulické vyprošťovací zařízení a za pomoci nůžek, roztahováků a řetězů byl uvolněn prostor kolem nohou a těla zraněného řidiče. Vyprošťovací práce trvaly hasičům asi dvacet minut, protože přední část kabiny byla nárazem silně poškozena a zdeformována. Po celou dobu vyprošťovacích prací byl u zraněného v kabině také lékař, který kontroloval jeho stav. Řidič byl zabalen do dek proti prochladnutí, a také jako ochrana před střepy při vyprošťování.

Po uvolnění sevření nohou byl zraněný řidič vytažen ven, položen na transportní lůžko a převezen do sanitního vozu. Ihned po prvotním ošetření byl odvezen do nemocnice k hospitalizaci.

Hasiči zajistili vozidla proti případnému vzniku požáru a úniku provozních kapalin. Dopravní nehoda zablokovala jedinou průjezdní silnici obcí na několik hodin.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail