hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.1.2006

 aktuality


Speciální "ledové" cvičení hasičů na rybníku u Fryštáku

Dne 12.1.2006 ve 13:00 hod. vyhlásil velitel zlínské stanice speciální "ledové" cvičení na rybníku u Fryštáku.

Na místo cvičení se přesunula dvě družstva sloužících hasičů, která měla za úkol nacvičit záchranu osob za specifických podmínek na zamrzlé vodní ploše. Hasiči se při cvičení zaměřili nejen na techniku zásahu, ale i na vlastní bezpečnost, používané nástroje a vybavení.

Prvním úkolem byl samotný pohyb hasičů po zamrzlém rybníku. Simulovalo se několik situací s různou specifikací záchrany. Hasiči si vyzkoušeli pohyb po ledu za pomoci žebříků a s možností rozložení váhy na tenkém ledu. Zkoušely se nejen možnosti pohybu po ledu posunováním žebříků, ale i přitahováním pomocí seker a lan. Všechny simulace byly jištěny lany a bezpečně kotveny na břehu.

Po těchto zkouškách hasiči cvičili i přímo záchranu osob. Dobrovolníci z řad místních lidí byli ochotni podstoupit krátké cvičení spojené s jejich záchranou z ledové plochy. Nejdříve hasiči "zachránili" malého chlapce, který se probořil na tenkém ledu při hře. V dalším úkolu byl z ledu a vody vytažen dospělý muž, který se probořil se svým psem při procházce přes zamrzlý rybník. Záchranu prováděl tandem hasičů, který se i navzájem jistil a pomáhal si při vytažení těl na žebříky.

Cvičení bylo zaměřeno i na proboření osob pod silnějším ledem a jejich záchranu pomocí vyřezaných otvorů. Hasiči měli možnost vyzkoušet si práci s kotoučovou i řetězovou pilou. Vyřezání otvoru do 25 cm silného ledu jim trvalo asi sedm minut. Vysekání podobného otvoru pomocí sekery by trvalo přes čtyřicet minut intenzivní práce. I tady je třeba dodržovat řadu zásad v bezpečnosti používání motorových pil i při samotných postupech záchranných prací.

Sami hasiči si cvičení moc pochvalovali a nevadil jim ani téměř dvacetistupňový mráz. Podobná cvičení jsou ve Zlínském kraji spíše výjimkou, protože k tomu nejsou vždy vhodné (bezpečné) podmínky.

Zásahů na vodní hladině v zimních měsících jsme řešili v kraji už několik, ať už to byla záchrana zvířat nebo zásahy na vyproštění havarovaných aut. Nejhorší případ se stal před několika lety v odvodňovacím kanále řeky Moravy v Otrokovicích, kde tragicky zahynul malý chlapec při klouzání na ledu a spadnutí do nezamrzlého otvoru.



kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail