hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.1.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při dvou nehodách vozidel zdravotnické služby v kraji
Dopravní nehody se nevyhýbají ani záchranářům

Dopravní nehody se nevyhýbají ani samotným řidičům vozidel integrovaného záchranného systému ve Zlínském kraji. Pro nás samotné jsou to velmi nepříjemné události, protože to vždy znamená určité omezení ve výjezdech vozidel hasičů, zdravotnické záchranné služby nebo policie. Několikrát ročně řeší hasiči tyto události z pohledu pomoci sami sobě, ale i ostatním, kdy nejčastěji jde o vyprošťování vozidel. Vzpomeňme jen uplynulé dva týdny, kdy během sněhové kalamity hasiči v kraji několikrát vyprošťovali vlastní vozidla nebo vozidla zdravotnické služby z hlubokých sněhových závějí a těžkých terénů.

V případě nouze a potřeby jezdí vozidla záchranářů i do míst, kam by se třeba běžný řidič nepustil nebo musí překonat těžko sjízdné terény a hůře průjezdné cesty. Co všechno řidiči zásahových vozidel riskují nelze ani popsat. Denně jsou vystaveni stresům pod časovým tlakem výjezdu, ale také problémům v městské dopravě. Pokud se k tomu navíc přidají ještě komplikace s počasím a terénem.... nebývá to jednoduché. Přestože jsou řidiči speciálně školeni a mohou dokonale ovládat svá vozidla, nemusí to být záruka bezchybnosti. I řidiči výjezdových vozidel jsou jenom lidé a i jim se mohou stát nehody při výjezdech.


Dne 14.1.2006 ve 12:39 hod.
byli hasiči požádáni o pomoc při havárii vozidla zdravotnické záchranné služby v Jankovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v obci Jankovice došlo k havárii vozidla zdravotnické služby. Řidič sanitního vozu se při vyhýbání jinému autu dostal do sněhové závěje u cesty, odkud už sám nemohl vyjet. Hasiči, kteří přijeli na místo do šesti minut, vozidlo zdravotníků ze závěje vytáhli, a to bez poškození mohlo pokračovat v jízdě.

Dne 14.1.2006 v 15:25 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při dopravní nehodě vozidla zdravotnické záchranné služby ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Okružní, v prostoru křižovatky u I. segmentu, došlo k dopravní nehodě mezi vozidlem ZZS Zlín a osobním autem zn. Ford Escort. Vozidlo zdravotnické záchranné služby jelo k případu astmatického záchvatu na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

Vozidlo ZZS Zlín projíždělo křižovatkou se zapnutým světelným i zvukovým výstražným zařízením v době, kdy z vedlejší silnice přijíždělo osobní auto. I přes snahu obou řidičů zastavit nebo se vyhnout, došlo ke vzájemnému střetu předních částí aut. Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn.

Hasiči zajistili vozidla proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Dopravní nehoda zablokovala průjezd frekventovanou křižovatkou v jednom jízdním pruhu asi na devadesát minut. Doprava byla regulována hlídkou policie.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail