hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.1.2006

 aktuality


Nedělní série požárů domů ve Zlínském kraji - I.
hasiči v kraji měli rušnou neděli

Dne 15.1.2006 v 00:46 hod. jsme byli informováni o požáru domu v Bystřici pod Hostýnem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Bystřice pod Hostýnem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u jednoho z obytných domů došlo k požáru zděného přístavku.

Hasiči na místě rozvinuli jeden proud vody a snažili se požár rychle lokalizovat a zároveň zabránit jeho šíření na okolní domy. Požár zasáhl prostor pod střechou a zničil uskladněné věci uvnitř i na půdě. Hasiči vynesli tlakovou nádobu na plyn, která byla ochlazována proti případnému výbuchu.

Silně zakouřené prostory domu musely být odvětrány přetlakovou ventilací, a také za pomoci jednotlivých nájemníků okolních domů, kam prošel kouř přes střechy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Před příjezdem hasičů se sousedé snažili požár hasit za pomoci čtyř ručních práškových hasicích přístrojů, což ale nebylo dostatečně účinné.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že došlo k požáru v přístavku, kde si jedna z nájemnic shromažďovala různý odpad, papír a starý dřevěný nábytek. Požár zničil uskladněné věci a silně poškodil konstrukci střech domů. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 150.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost nebo úmysl neznámé osoby. Případ je nadále ve společném šetření hasičů i policie.

Dne 15.1.2006 v 08:19 hod. byli hasiči informováni o druhém požáru domu v Bystřici pod Hostýnem.

Na místo znovu vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru plynového kotle v rodinném domě.

Požár byl uhašen před příjezdem hasičů po uzavření přívodu plynu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno s tím, že příčinou jeho vzniku je pravděpodobně technická závada na tepelné pojistce plynového ohřívače. Požár poškodil výměník tepla a krytí kotle. Způsobená škoda byla vyčíslena na 6.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail