hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.1.2006

 aktuality


Kontroly škol a školských zařízení ve Zlínském kraji v roce 2005
tématické kontroly hasičů odhalily stovky pochybení v oblasti požární ochrany

V souladu s plánem hlavních úkolů prováděl HZS Zlínského kraje v roce 2005 kontroly zabezpečení požární ochrany (PO) škol a školských zařízení. Kontrolovány byly mateřské školy, základní školy, střední školy, umělecké školy, vyšší odborné školy, vysoké školy a školská zařízení jako kuchyně, jídelny, internáty, koleje apod.

 

Interní pokyn HZS ČR neumožňuje seznámit veřejnost s přesnými a konkrétními výsledky kontrol prováděných v rámci státního požárního dozoru. Je však na místě upozornit na některé obecné závady a zjištěné nedostatky, stejně jako informovat o učiněných nápravách. Veřejnost chceme hlavně informovat o aktuálním stavu požární ochrany dětí ve školách a uklidnit některé rodiče v obavách.

 

Kontroloři uskutečnili ve Zlínském kraji téměř 230 kontrol u výše jmenovaných subjektů. Celkem bylo zjištěno přes devět set závad. Pouze ve dvaatřiceti školách nezjistili hasiči žádné závady. Nejčastější závadou pak bylo zjištění nedostatečné nebo neexistující dokumentace o kontrole a údržbě zařízení, společně s další sledovanou dokumentací. Tento problém se týkal plné jedné třetiny kontrolovaných škol a školských zařízení.

Často byly porušovány předpisy v neoznačení a nepřístupností hlavních vypínačů a uzávěrů médií, dále v nedostatečném označování nouzových východů, evakuačních výtahů a směrů úniku. Stejně tak často byly zjištěny závady v oblasti nesprávného umístění nebo vybavení hasicích přístrojů. V každé z těchto uvedených kategorií bylo zjištěno pochybení asi u jedné čtvrtiny škol. U patnácti procent subjektů byly zjištěny neprovozuschopné hydranty.

 

Generální ředitelství HZS ČR stanovilo jednotný program a způsob vyhodnocení zjištěných závad. Za účelem ujednocení způsobu posuzování úrovně zabezpečení proběhla také společná porada všech příslušníků úseku kontrolní činnosti podílejících se na provedení kontrolní akce.

Z pohledu hasičů byly zjištěny tyto zásadní skutečnosti a negativa:

1. Ředitelé škol, jako statutární zástupci právnické osoby, měli jen hodně omezené informace o celé šíři povinností na úseku požární ochrany. Informovanost ze strany zřizovatele považujeme za nedostatečnou.

2. Úkoly PO neplní osoba s požadovanou odbornou způsobilostí. To zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu plnění povinností PO.

3. Nedostatečné a neodborné provádění kontrol požárně bezpečnostních zařízení (požární dveře, elektrická požární signalizace) vede ve svém důsledku k jejich nefunkčnosti. Údržba je prováděna osobami bez patřičných odborných znalostí.

4. Umístění např. různých skříněk omezujících pohyb osob na únikových cestách bylo provedeno především z neznalosti předpisů než jejich vědomým porušováním.

5. Uzavření únikových východů bylo vedeno především snahou zabránění vstupu nepovolaných osob do objektů škol než úmyslným porušováním požadavků požární ochrany. Zde je nutné uvolnění průchodu řešit využitím nových technických mechanismů, napojením na elektrickou požární signalizaci nebo u nejstarších objektů organizačním opatřením.

6. Limitujícím faktorem jsou finanční možnosti škol. Z důvodu šetření jsou mnohé úkoly v oblasti PO zajišťovány vlastní osobou školy, nejčastěji školníkem, který ale nemá požadovanou odbornou způsobilost.

7. Na nejlepší úrovni v zabezpečení PO jsou školy, kde se pravidelně provádí výkon státního požárního dozoru. Jsou to především velké střední školy a velké základní školy ve „střediskových obcích“. Naopak nejnižší úroveň je u nejmenších škol, které svou činnost provozují často v pronajatých prostorách.

 

Po kontrolách byli zástupci škol seznámeni se závadami a byl uložen termín jejich odstranění. Následně byla provedena tzv. kontrolní dohlídka ke zjištění nápravy:

1. Při prováděných kontrolních dohlídkách bylo u všech kontrolovaných subjektů zjištěno podstatné zlepšení stavu plnění uložených povinností. Po provedení kontrolní dohlídky nebylo v žádném případě nutné zahájit správní řízení pro neplnění uložených povinností.

 

2. Při kontrolách nebyla zjištěna žádná zvlášť mimořádně závažná závada, která by přímo ohrožovala život dětí ve školách a školských zařízeních. Drtivá většina zjištěných závad byla administrativního charakteru a byla odstraněna ještě během probíhající kontroly nebo do stanoveného termínu kontrolní dohlídky. Závažnější závady byly rovněž odstraněny.

Závěr kontrol

Kontrolní akce odhalily ve školách nedostatky na úseku požární ochrany. Ostatně proto byly také prováděny, měly za úkol zjistit nedostatky a učinit nutnou nápravu. Kontroly splnily svůj účel už jen předáním potřebných informací ředitelům škol a školských zařízení. Smysl a cíl kontrol byl splněn také v podstatném zlepšení celkového stavu ve školách, který byl zjištěn při následných kontrolní dohlídkách hasičů.
 

Současný stav je na velmi uspokojivé úrovni. Ředitelé škol pochopili naléhavost náprav a urgentně je řešili. S výsledky nařízených opatření a učiněných náprav jsme ve školách a školských zařízeních prozatím spokojeni, protože už bylo odstraněno téměř devadesát procent zjištěných závad. Podle uložených termínů končí poslední kontrolní dohlídky hasičů v březnu tohoto roku.


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail