hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.1.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár podkroví rodinného domu ve Zlíně

Dne 26.1.2006 v 16:07 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Zlíně.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Prštné a Mladcová. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Mokrá došlo k požáru střešní konstrukce a podkroví rodinného domu.

 

Už při příjezdu hasičů byla značná část podkroví v plamenech. Hasiči rozvinuli několik proudů vody a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na spodní obytné patro domu, a také na sousední dům chráněný zdí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

aktualizováno

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo předběžně ohledáno. V podrobném šetření se pokračovalo až dopoledne 27.1.2006. Během šetření vyšlo najevo, že požár vznikl v právě rekonstruovaném domě. V objektu byl původní rozvod silové elektroinstalace z hliníkových kabelů v ocelových trubkách a nový rozvod z měděných kabelů pod omítkou.

 

Oba rozvody elektrické energie byly napojeny na původní jističe a na elektroinstalaci nebyla provedena řádná revize. Příčina požáru souvisí s napojením elektrických spotřebičů na nevyhovující jističe, čímž došlo k jejich přetížení a zahřívání. Požár vznikl na podkladové desce pod jističi a následně se rozšířil do celého podkroví

 
Požárem došlo k zničení dřevěného krovu, nových plastových i střešních oken, nové střešní krytiny a částečného vybavení domu s elektroinstalací. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 500.000 Kč.

 

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail