hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.1.2006

 aktuality


Trvající mrazy ve Zlínském kraji způsobují lidem i nadále značné problémy. Během týdne museli hasiči vyjíždět k řadě případů požárů osobních aut, které vznikaly v silných mrazech po technických závadách, ale i nedbalostí řidičů. Někteří uživatelé aut se snažili čelit problémům zimy i nedovolenými a nebezpečnými způsoby.

Mráz však nepůsobí jen na auta, ale i na rozvody vody, které praskají. Jen v uplynulém týdnu vyjížděli profesionální hasiči v kraji celkem k deseti případům prasklého vodovodního potrubí, které bylo nutné zavřít. Výjezdy jsme zaznamenali v Uherském Hradišti, Kunovicích, Uherském Brodě, Kroměříži, Vsetíně, Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm.

 

Silný mráz dokonce způsobil zamrznutí podzemního hydrantu stanice profesionálních hasičů v Morkovicích-Slížanech. Bylo nutné zajistit náhradní plnění cisteren z jiného hydrantu města.

 

... a u jednoho případu zamrzlé vodovodní přípojky se zastavím

 

Požár malého plynového vařiče v Morkovicích-Slížanech
lidé bojují s mrazy jak se dá...

 

Dne 28.1.2006 ve 13:20 hod. byli hasiči informováni o požáru nádoby s plynem v Morkovicích-Slížanech.

 

Požár byl ohlášen přímo na stanici profesionálních hasičů jedním z občanů. Na místo okamžitě vyjela jednotka se zásahovým vozidlem. Hasiči na místo požáru dorazili do tří minut a v místní části Slížany uviděli požár tlakové lahve na 2 kg propan-butanu. Jedním proudem vody byl požár bleskově uhašen a díky rychlému zásahu nedošlo k výbuchu. Hasiči nádobu na plyn ochladili a předali majiteli.

 

Muž uvedl, že mu vlivem mrazu zamrzla vodovodní přípojka do rodinného domu. Snažil se ji rozmrazit pomocí hořáků na plynovém vařiči. Vodovodní přípojku má v šachtě v průjezdu svého domu. Hořáky zapálil a odešel do domu kontrolovat průchodnost vody. Z domu uslyšel podivné "praskání", a proto se běžel podívat do šachty. Přestože uviděl požár ventilů tlakové nádoby, tak nezpanikařil, celý vařič vzal a vyhodit ze šachty na dvůr. Jeho soused vzal osobní auto a jel přivolat na pomoc hasiče. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail