hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

7.2.2006

 aktuality


Dobrovolným záchranářům Ski Rescue Team Tesák poděkoval hejtman Zlínského kraje
dobrovolníci dostali od krajské rady finanční dar 100.000 Kč

Dne 7.2.2006 v 16:00 hod. přijal hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš dobrovolné záchranáře Ski Rescue Team Tesák, aby jim poděkoval za jejich pětiletou obětavou činnost a hlavně vyjádřil uznání za nalezení a záchranu mladého muže, který se ztratil po lyžování v těžkém terénu pod Tesákem dne 14.1.2006.

Jen díky jejich odhodlání byl zachráněn mladý život a následná úspěšná akce s profesionálními záchranáři HZS Zlínského kraje a leteckými záchranáři SAR Team Bochoř vyvolala v kraji mimořádný ohlas u veřejnosti.

Na pondělním zasedání schválila krajská rada finanční neinvestiční dotaci na podporu činnosti týmu ve výši 100.000 Kč. Všichni krajští radní byli pro schválení návrhu, který významně podpoří dobrovolnickou záchranářskou činnost v okolí Tesáku.

Dobrovolní záchranáři obdrželi od hejtmana pamětní a děkovné listy s povzbuzením do další náročné práce. Slavnostního setkání se zúčastnil také velitel Horské služby Beskydy pan Radim Pavlica, který vyjádřil uznání dobrovolným záchranářům. Zároveň také přiznal jakýsi "dluh" vůči jejich činnosti, když práci dobrovolníků nevěnoval dříve tolik pozornosti, ale sami ho svými zásahy přesvědčili o potřebnosti a platnosti. Členům týmu nabídl svou pomoc v další přípravě a odborném vzdělávání.

Za HZS Zlínského kraje byl jednání přítomen krajský ředitel plk. Ing. Mojmír Jurka, který potvrdil zájem o spolupráci jak s dobrovolnými záchranáři, tak i s Horskou službou Beskydy.

Při jednání byla otevřena i otázka budoucí využitelnosti armádních pilotů SAR Team z Bochoře, kteří tvořili při záchranných akcích nenahraditelnou část úspěšných zásahů. Armádní letka se připravuje na stěhování, a jejich odchodem by nebylo možné provádět podobné zásahy na záchranu lidských životů ve Zlínském kraji. Hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš se chce zapojit do jednání o zachování tohoto armádního záchranného týmu.

Více informací o činnosti Ski Rescue Team Tesák si můžete přečíst na samostatné stránce - zde.


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail