hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.2.2006

 aktuality


Hasiči zabránili poškození autobusu ve Zlíně na Kudlově

Dne 9.2.2006 v 17:54 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při hrozící dopravní nehodě na Kudlově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a speciálním vyprošťovacím vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v městské části Kudlov došlo k zajímavé situaci, při které hrozil vznik dopravní nehody mezi linkovým autobusem a kamionem.

Při vzájemném vyhýbání ve svahu na zúžené a zledovatělé vozovce se autobus a tahač s kontejnerovým návěsem dostaly k sobě tak blízko, že bezprostředně hrozila dopravní nehoda a poškození vozů. Ani jeden z řidičů neměl odvahu začít s vozem popojíždět, aby tomu druhému nezpůsobil hmotnou škodu. Silné železné příčné držáky k upevnění kontejneru na návěsu byly od karoserie autobusu vzdáleny pouhé dva centimetry !!!

Řidič autobusu byl navigován hasiči a krokovým popojížděním se podařilo spustit autobus asi o půl metru tak, aby kola obou vozů byla proti sobě. Tím získali hasiči pevné body mezi které zasunuli gumové nafukovací vaky. Postupným nafukováním z tlakové láhve byl autobus vaky bezpečně odtlačen bez poškození. Dalším opatrným naváděním mohl autobus bezpečně vyjet. Akce trvala asi dvacet minut a nikdo při ní nebyl zraněn.

Celá vozovka však byla uzavřena více než hodinu a veškerá doprava musela být odkláněna na objízdné trasy.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail