hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.2.2006

 aktuality


Požár kotelny novostavby v obci Nedašov
majitel před příjezdem hasičů uklidil !!!

Dne 12.2.2006 v 08:26 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Nedašov.

Majitel novostavby nahlásil na tísňovou linku, že mu někdo založil požár v kotelně, ale že požár už uhasil a není na místě potřeba výjezdových hasičů.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje proto vyslal na místo pouze vyšetřovatele ke zjištění příčiny vzniku požáru a policii. Hlídka policie však po příjezdu k domu nahlásila, že je nutný zásah hasičů, a proto v 09:20 byla vyslána jednotka  profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozidlem.

Po příjezdu hasičů na místo požáru bylo zjištěno, že vůbec není nutné zasahovat, protože požár byl dávno před příjezdem uhašen majitelem. Dokonce došlo k takové situaci, že majitel po uhašení požáru kotelnu dokonale vyčistil ještě před příjezdem hasičů !!!

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína v 10:41 hod. bylo místo požáru ohledáno. Tím, že majitel domu vyčistil místo požáru, tak dokonale zahladil veškeré zjistitelné stopy po vzniku požáru. Vyšetřovatel nejen že nemohl určit příčinu jeho vzniku, ale nemohl ani vyloučit úmyslné založení požáru. Případ je proto nadále ve společném šetření hasičů i policie.

Požár poškodil část kotelny novostavby a hlavní obvodovou zeď. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 400.000 Kč. Zásahem majitele a včasným uhašením požáru byly uchráněny další hodnoty domu ve výši dva miliony korun. Dům ještě není trvale obydlen a neprošel kolaudačním řízením. Majitel dům opustil ve večerních hodinách a vrátil se do něj ráno kolem osmé hodiny. Po otevření domu ucítil kouř a v kotelně uviděl požár, který také sám uhasil. Po uhašení požáru začal vyhazovat z kotelny ohořelé zbytky pevných paliv a věcí určených ke spálení v kotli. Před příjezdem hasičů kotelnu i zametl a uklidil.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail