hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.2.2006

 aktuality


Požár osobního auta v Uherském Brodě, Havřicích

Dne 14.2.2006 v 09:30 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v Havřicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Havřice došlo k požáru osobního auta zn. VW Golf.

Při příjezdu hasičů byla požárem zasažena přední část vozu. Hasiči natáhli vysokotlaký proud vody a požár uhasili. Rychlým zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na celý vůz a uchránit tak další hodnoty auta. Zcela zakouřený interiér byl odvětrán přetlakovou ventilací. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo ohledáno. Řidič uvedl, že s vozidlem přejel před dům, kde ho zaparkoval a asi patnáct minut poté uviděl plameny od motoru. Ihned volal na pomoc hasiče, kteří přijeli na místo do tří minut a požár uhasili. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč.

aktualizováno

V dopoledních hodinách přijel na podrobné ohledání místa požáru specialista Policie ČR z Brna, který společně s vyšetřovatelem hasičů zjistili skutečnou příčinu vzniku požáru. Doslova mravenčí prací se podařilo nalézt technickou závadu na jednom z relé vozu. Zkrat se rozšířil přes malý plastový kryt do okolí a zničil celou přední část vozu.



info k poslední foto: když vyšetřovatel zjistí skutečnou příčinu vzniku požáru, tak nikdy neskrývá radost...

Požár nákladního auta u Uherského Brodu

Dne 14.2.2006 ve 14:43 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Uherského Brodu.

Na místo znovu vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že za křižovatkou na Bojkovice došlo k požáru nákladního auta zn. Tatra.

Před příjezdem hasičů se řidič nákladního auta, za pomoci dalšího ochotného řidiče, snažil uhasit požár pomocí ručního hasicího přístroje z vozu. Po příjezdu hasičů byl požár v motorovém prostoru dohašen a zásahem se podařilo zabránit jeho rozšíření na kabinu vozu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo ohledáno společně se specialistou Policie ČR z Brna. Oba zrovna ukončili šetření dopoledního požáru osobního auta a přesunuli se společně na tento případ. Řidič uvedl, že s vozidlem jel směrem do Uh. Brodu, když si za kabinou všiml plamenů. Ihned zastavil u krajnice a snažil se požár hasit RHP. Když ho spotřeboval, tak lopatou nahazoval za kabinu sníh z okolí.

Ohledáním vozidla byla jako příčina vzniku požáru zjištěna závada u alternátoru. Došlo k přechodovému odporu na jednom z kontaktů, což stačilo ke vzniku požáru. Požár poškodil alternátor a část kabiny. Způsobená škoda byla vyčíslena na 3.000 Kč.

poznámka mimo zápisník

Řidič měl velké štěstí, že požár zpozoroval včas. Sám to i vtipně okomentoval... "manželka mi pořád říká, abych se nedíval nikdy zpět, ale jak se ukázalo, tak někdy se to může i hodit... " :)))))
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail