hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.2.2006

 aktuality


Dva požáry osobních aut ve Zlínském kraji

Dne 17.2.2006 v 17:35 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v Otrokovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Bahňák došlo k požáru osobního vozu zn. Ford Mondeo.

Před příjezdem hasičů se řidič snažil zastavit kolemjedoucí vozidla se žádostí o pomoc a zapůjčení hasicího přístroje. Jeden z řidičů zastavil a nabídl pomoc, že zajede na nejbližší benzinovou čerpací stanici a půjčí hasicí přístroj. Hasiči přijeli za čtyři minuty od výjezdu a požár v interiéru vozidla uhasili bleskově vysokotlakým proudem vody. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Po uhašení požáru přijel obětavý řidič zpět, ale jeho pomoc se zapůjčeným RHP už nebylo třeba.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě začal do kabiny vnikat kouř pod palubní deskou vozu. Ihned zajel ke krajnici a z vozu vystoupil. Před rozšířením požáru stačil od vozidla oddělit přívěsný vozík s přepravovaným letadlem, kluzákem.

Požár zničil část palubní desky i čelního skla a způsobil škodu ve výši 30.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci vozu. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty auta ve výši 70.000 Kč.

Dne 17.2.2006 ve 14:21 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta ve Vsetíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým vozidlem a cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru osobního auta Š 120, které je provozováno na LPG.

Už při příjezdu hasičů byl celý zadní motorový prostor v plamenech. Požár byl rychle uhašen a zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na celý vůz. Hasiči ochlazovali tlakovou nádobu na plyn před možným výbuchem.

Vyšetřovatel hasičů ze Vsetína byl na místě ještě před příjezdem jednotky, protože projížděl zrovna kolem a přes tísňovou linku také povolal hasiče. Řidič uvedl, že společně s partnerkou vyjeli z místního nákupního centra a asi po 300 metrech se ozvala z motorového prostoru "rána". Vozidlo, provozované v tu chvíli na plyn, přestalo jet a ihned vyšlehly plameny. S vozidlem stačili zastavit na krajnici a vystoupit. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na směšovači, tedy zařízení k provozu na LPG. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 10.000 Kč.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail