hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.2.2006

 aktuality


Požár stolařské dílny v Kostelanech nad Moravou
nedbalost způsobila větší škody

Dne 22.2.2006 ve 21:22 hod. byli hasiči informováni o požáru dílny v Kostelanech nad Moravou.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily sbory dobrovolných hasičů obcí Nedakonice a Kostelany nad Moravou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části stolařské dílny u rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se majitel snažil požár uhasit třemi ručními hasicími přístroji, což ale nebylo dostatečně účinné k likvidaci celého požáru. Přes dvůr a garáž rozvinuli hasiči až do dílny jeden proud vody a požár dohasili. Postupně bylo nutné rozebrat část stropu, který prohoříval. Pomocí termokamery byla zjištěna skrytá ohniska ve stropě. Stržením dřevěného podbití se hasiči dostali ke skrytým ohniskům požáru v trámové konstrukci stropu dílny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla určena nedbalost majitele, který vyndal nevychladlý zásobník pilinových kamen zn. Satan a postavil ho před dveře dílny. Na podlaze před dílnou byly zbytky pilin a dřevitý prach ze stolárny, který od žhavých částí zásobníku začal hořet. Postupně se požár, i vlivem proudění vzduchu, dostal do dílny, kde došlo k rozšíření požáru na uskladněné stroje a strop. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 150.000 Kč. Zásahem se podařilo uchránit další hodnoty dílny a strojů v hodnotě 500.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail