hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.2.2006

 aktuality


Požár autobusu u obce Staré Hutě
plně naložený autobus se vracel z Itálie

Dne 26.2.2006 v 03:03 hod. byli hasiči informováni o požáru autobusu u obce Staré Hutě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami. Povolána byla i jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kunovice, která vytvořila zálohu na stanici HZS. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru motorového prostoru autobusu zn. Mercedes Tourismo.

Před příjezdem hasičů se řidič snažil požár uhasit pomocí několika malých ručních hasicích přístrojů. Jeden měl v autobuse a další mu půjčili řidiči kolemjedoucích autobusů. Vzhledem k rozsahu požáru to však bylo málo účinné.

Hasiči natáhli vysokotlaký proud vody a požár uhasili před jeho rozšířením na přepravní kabinu. Vnitřní prostor autobusu byl silně zakouřen a evakuováno muselo být všech 43 přepravovaných osob. Po evakuaci cestujících byl zajištěn náhradní odvoz. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že se s autobusem vracel z Itálie do Slavičína a přepravoval účastníky lyžařského zájezdu. Po celou dobu jízdy nepozoroval žádnou závadu na autobuse. Při jízdě přes Buchlovské kopce se mu ale na palubní desce rozsvítil alarm centrálního bezpečnostního sytému. Tento systém hlásí řidiči velmi vážné poruchy a požáry ve vozidle. Podle instrukcí okamžitě zastavil vozidlo a šel se podívat do motorového prostoru. Při otevření krytu uviděl dým a plameny. Ve stejnou dobu také uslyšel křik lidí z autobusu, že došlo k požáru u zadních sedadel.

Všichni cestující se dostali v pořádku mimo autobus. Řidič se snažil hasit požár a zastavovat další vozidla. Sám si i později stěžoval, že několik řidičů kamionů vůbec nereagovalo ani na mávání, ani na požár autobusu a pokračovalo dál v jízdě. Nakonec se mu podařilo zastavit pár autobusů.

Přesná příčina vzniku požáru, v oblasti technické závady, nebyla prozatím určena a bude předmětem dalšího odborného šetření. K podrobnému ohledání místa požáru budou přizváni specialisté. Autobus byl odtažen do ČSAD Uherské Hradiště, kde bude dále zkoumán. Požár zničil celý motorový prostor s jednotlivými agregáty a poškodil karoserii i část vnitřního vybavení. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 900.000 Kč.

Při šetření vzniklo podezření, že autobus má prošlou známku o technické kontrole vozu. Na místo byla povolána policie, která se případem dále zabývá.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail