hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.3.2006

 aktuality


Nové školicí centrum HZS Zlínského kraje v Otrokovicích

Dne 8.3.2006 bylo slavnostně otevřeno nové školicí středisko HZS Zlínského kraje v Otrokovicích.

V rámci rekonstrukce stanice hasičů v Otrokovicích byly provedeny stavební úpravy tak, aby vznikly nejen nové prostory a lepší podmínky pro profesionální i dobrovolné hasiče, ale aby vznikl nový víceúčelový prostor pro školení a výuku.

O vysvětlení celého projektu jsem tentokrát požádal přímo ředitele HZS Zlínského kraje plk. Ing. Mojmíra Jurku, který uvádí:

"Samotná budova má svoji, byť ne dlouhou, historii. Vznik a umístění stanice ovlivnily katastrofální povodně, které postihly Moravu v roce 1997 a velmi neblaze i město Otrokovice. Tehdy byl objekt ve vlastnictví města prodán Hasičskému záchrannému sboru okresu Zlín včetně příslušných pozemků. Město současně tehdy přispělo novému majiteli na počáteční nutnou rekonstrukci objektu částkou ve výši 1 mil. Kč.

Budova neslouží jen HZS Zlínského kraje, ale část prostor je v užívání občanského sdružení - Sboru dobrovolných hasičů ČMS a jednotky SDHO, která je zařízením města. Do roku 2005 zde pak ještě byly některé prostory užívány bývalým vlastníkem. Po jejich uvolnění nastala možnost dalšího využití ve prospěch hasičů a tím i důvod pro rekonstrukci.

Vzhledem k tomu, že HZS Zlínského kraje doposud neměl vytvořeny podmínky pro fungování vzdělávacího zařízení, byla rekonstrukce řešena tak, aby zde vznikly prostory se zázemím pro školicí středisko (k provádění stanovené odborné přípravy jednotek PO, nejen HZS kraje, ale hlavně jednotek SDH obcí), dále aby byly vytvořeny chybějící skladové prostory a vylepšeny podmínky pro výkon služby příslušníků HZS kraje.

Jen pro doplnění: druhou součástí vzdělávacího zařízení HZS kraje bude výcvikové středisko, které hodláme vybudovat v rámci rekonstrukce stanice ve Valašských Kloboukách, kde vznikne i speciální protiplynový polygon.

Rekonstrukce objektu stanice Otrokovice stála 10,7 mil. Kč, přičemž finančně se podílel státní rozpočet 9,7 mil. a město Otrokovice 1 mil. Kč.

Stavební práce ve velmi dobré kvalitě provedla a.s. Pozemní stavitelství Zlín, vybavení interiéru (které ještě bude pokračovat) pak společnost F.N.C. Otrokovice".


Dále ředitel poděkoval městu Otrokovice za finanční zapojení do této stavební investice a dále společnostem Pozemní stavitelství Zlín i F.N.C. Otrokovice za odvedené dílo.

Slavnostního otevření se účastnili vzácní hosté:

Ing. Eva Tichá a Ing. Vlastimil Gothard - GŘ HZS ČR Praha
MVDr. Stanislav Mišák - náměstek hejtmana Zlínského kraje a starosta města Otrokovice
Ing. Karel Malinovský - Kancelář hejtmana Zlínského kraje
Ludvík Kubín - velitel jednotky SDH města Otrokovice
Ing. Miroslav Lukšík, CSc. - generální ředitel a.s. Pozemní stavitelství Zlín
zástupce Městské policie Otrokovice a zástupce firmy F.N.C. Otrokovice

U příležitosti slavnostního otevření rekonstruované stanice byl také představen nový velitel stanice Otrokovice, kterým je od 1.3.2006 kpt. Bc. Jaroslav Olbert.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail