hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.3.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár starého rodinného domu na samotě u Ludkovic
zranění majitelky, záchrana domácích zvířat

Dne 15.3.2006 v 01:46 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu u obce Ludkovice.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic a Zlína se třemi cisternami, které posílil jeden člen sboru dobrovolných hasičů z Pozlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na samotě u obce Ludkovice došlo k rozsáhlému požáru rodinného domu a části hospodářského stavení.

Majitelka domu nahlásila požár na linku 112 ze svého mobilního telefonu. Sama při požáru utrpěla zranění popálením na obličeji a rukou. Před příjezdem zdravotnické služby musela být uklidňována ze šoku z požáru a strachu o domácí zvířata.

Deset minut od nahlášení události na místo přijela první jednotka z Luhačovic. Majitelka čekala u hlavní cesty, aby navedla hasiče k samotě. Velitel zásahu se vydal s majitelkou lesem k domu s dýchacím přístrojem a jedním ručním hasicím přístrojem. Značná část domu a přilehlého hospodářského stavení již byla v plamenech. Šokovaná majitelka řekla, že jsou uvnitř domácí zvířata. Hasičům se podařilo včas vyvést kozu a zachránit čtyři slepice.

Mezitím už další hasiči rozvinuli do lesa dálkové vodní vedení. Muselo být překonáno prudké stoupání k domu a celkem bylo nataženo asi 400 metrů hadic. Před zahájením hasebních prací už požár postoupil do fáze plného hoření střechy, která se místy probořila. Zásahem hasičů se podařilo lokalizovat požár před jeho rozšířením na další sousední hospodářskou budovu a blízký les. Dohašovací a likvidační práce byly ukončeny až po dvou hodinách zásahu. Na místo museli být povoláni i pracovníci energetické společnosti kvůli odpojení elektrického proudu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru předběžně ohledáno. Šetřením bylo zjištěno, že příčinou vzniku požáru bylo vznícení hořlavého materiálu v blízkosti kamen, a to působením sálavého tepla. Požárem způsobená škoda na starém domě byla předběžně vyčíslena na 50.000 Kč.

Na místě pracovala i hlídka policie, která předala zraněnou ženu do péče zdravotnické záchranné služby.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail