hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.3.2006

 aktuality


Zlínští hasiči cvičili vyhledávání tlakových nádob v zadýmeném prostředí
všechny tři směny profesionálních hasičů musí projít cvičením

Velitel stanice profesionálních hasičů ve Zlíně připravil po tři dny svým svěřencům další z řady důležitých cvičení.

Již dlouhodobě se ve Zlíně hovoří o nutnosti vybudování speciálního plynového trenažéru, který simuluje zásahy ve zcela zakouřených objektech a místnostech domů a bytů. Hasiči v plném zásahovém oblečení a v dýchacích přístrojích jsou nuceni plnit nelehké úkoly spojené nejčastěji s vyhledáváním osob nebo nebezpečných předmětů. Takový polygon by měl být zbudován letos v rámci rekonstrukce stanice ve Valašských Kloboukách.

Do jeho vybudování však hasiči musí cvičit i tyto specifické cviky a dovednosti. V minulosti proto byly simulovány zásahy se zakrytým hledím masky. Takové cvičení proběhlo např. v garážích sídla Krajského úřadu Zlínského kraje - zde.

Velitel stanice však našel vhodnou garáž v objektu sídla HZS Zlínského kraje, kde bylo možné po úpravách cvičit. V garáži byly vystavěny různé překážky a předměty (sporák, pohovka, skříň, vozíky), které měly ztížit plnění zadaných úkolů. Cílem cvičení bylo najít ve zcela zakouřené místnosti dvě tlakové láhve. Jednou byla nádoba na 10kg propan-butanu a druhou představoval zásobník ručního hasicího přístroje.

Celá místnost byla zadýmena a cvičení mohlo začít. Vždy dva hasiči pronikli do garáže, kde vyhledali tlakové nádoby a nahlásili veliteli nález. Poté hasiči nádobu přenesli v místnosti na jiné místo, aby svým dalším kolegům nezjednodušili hledání. Ani ve zcela zakouřeném prostředí hasiči neztratili smysl pro humor a pro umístění lahví hledali obtížně dostupná nebo nepravděpodobná místa.

Součástí cvičení byla i praktická zkouška nové termokamery pro vyhledávání osob na místech zásahů a skrytých ohnisek požárů. Cvičení se obešlo bez zranění a hasiči si pochvalovali praktičnost a reálnost naplánovaných úkolů. Nezapomněli také vzpomenout na nedávný rozsáhlý požár v Holešově, odkud hasiči postupně vynesli 26 tlakových nádob na plyn !!!

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail