hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.3.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při lokálních záplavách v Ostrožské Nové Vsi
voda z polí zaplavila nejméně deset domů

Dne 19.3.2006 ve 14:41 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při lokálních záplavách v Ostrožské Nové Vsi.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a jedním technickým vozidlem pro přepravu čerpadel, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Ostrožská Nová Ves a Kunovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jedné městské části došlo k zaplavení domů ve třech ulicích.

Vlivem slunečného počasí došlo k rychlému odtávání sněhu z polí nad obcí a následnému splavení zeminy a kamenů. To zapříčinilo ucpání kanalizace a vylití vody do ulic. Voda se začala hromadit v malé laguně nad domy, ale protože nedokázala zadržet velké množství vody, tak došlo k jejímu vylití.

Voda se do domů valila nejen z ulice, ale i několika zahradami rodinných domů. Došlo také k ohrožení sklepů obytných domů na místním malém sídlišti. Lidé začali kopat odvodňovací strouhy a stavět provizorní hráze ze zeminy, aby zabránili prostupu vody do domů.

Hasiči nasadili na odčerpávání vody více než deset plovoucích a kalových čerpadel. Důležité bylo také postavit rychle hráze z pytlů s pískem a odklonit proud vody od domů. Postupně se také podařilo pročistit některé kanalizační svody a výrazně tak snížit hladinu vody.

Voda k domům natékala i odvodňovacím svodem, který měl domy chránit. Jeho ucpání trávou a naplaveninami komplikovalo čerpání a byla postavena i malá hráz z pytlů pro zvednutí hladiny a její snadnější čerpání.

V řadě rodinných domů došlo k zaplavení sklepů a dvorů. Ne všude bylo možné vodu čerpat technikou hasičů a několik rodin ani pomoc nevyžadovalo. Ze zkušeností z minulých let byli někteří na záplavy připraveni. V jiných domech však hasiči intenzivně pracovali na čerpání i více než metrové hladiny vody.

V několika domech byly zaplaveny kotelny a lidé se obávali noci a stále chladných dnů. Podle zatím získaných informací nebyl nikdo zraněn.

aktualizováno

Dne 20.3.2006 ve 14:07 hod. byli znovu hasiči požádáni o pomoc při čerpání vody ze zaplavených domů a odvrácení hrozícího nebezpečí valící se vody z polí. Znovu došlo k ucpání obecní kanalizace a bránění odtoku vody. Na místo byla vyslána jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Ostrožská Nová Ves s jedním zásahovým vozidlem.

Hasiči pomohli s pročištěním kanalizačních vpustí a odčerpali vodu ze sklepa jednoho rodinného domu. Nadále zůstávají připraveni zasáhnout podle potřeby a sledují vývoj situace s odtávajícím sněhem na blízkých polích.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail