hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.3.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při velkém sesuvu půdy v obci Březůvky

Dne 28.3.2006 ve 20:40 hod. byli hasiči informováni o sesuvu půdy, který přehradil silnici v obci Březůvky.

Na místo byla vyslána hlídka Policie ČR Zlín, která měla zajistit odklon dopravy. Po chvíli však policisté hlásili, že zával je většího rozsahu a sesuv blokuje průtok místní říčky.

Na místo byla ve 21:04 hod. vyslána jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k uvolnění svahu o šířce 50 - 70 metrů. Sesuv zavalil nejen silnici, ale strhl s sebou řadu vzrostlých stromů, elektrické vedení a dostal se až do koryta říčky.

Zablokování průtoku vody mělo za následek její rozlití z břehů. Stoupající voda zaplavila nejméně jeden objekt a další domy byly v ohrožení. Sesuv také zablokoval příjezdovou komunikaci k jednomu rodinného domu a několika chatám.

Z preventivních důvodů bylo evakuováno několik osob z vodou ohrožených budov. Na místo se dostavili členové sborů dobrovolných hasičů z okolí, kteří pomáhali s evakuací a uvolňováním průtoků. Společně se podařilo snížit hrozící nebezpečí a po poklesu hladiny se mohli obyvatelé vrátit zpět.

Sesuv půdy se stal v místě, kde se v posledních desetiletích navážela zemina, suť a odpad. Celkově se ze svahu uvolnil masiv o délce téměř 200 metrů. Ten vytvořil přes silnici vrstvu bláta, kamenů a kmenů o výšce asi jeden a půl metru.

Ke zprůjezdnění zavalené silnice musela na místo přijet těžká technika. Té se podařilo do rána prorazit sesuv a silnice Luhačovice - Zlín tak byla uvolněna.

Po celou dobu zásahu byla veškerá doprava odkláněna na objízdné trasy. Tato událost se stala noční atrakcí pro místní obyvatele, kteří se u závalu sešli v hojném počtu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail