hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.3.2006

 aktuality


Další velké sesuvy půdy na Zlínsku

Dne 29.3.2006 v 11:46 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při sesuvu půdy v Bohuslavicích u Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k mohutnému sesuvu půdy.

Průzkumem bylo zjištěno, že nad obcí se utrhl masiv ornice a pole o rozměru asi 50 x 100 metrů. Ten se nejprve posunul o dalších asi sto metrů a vytvořil hráz z hlíny na okraji strže. Tam se hlína zastavila o vzrostlé stromy. Působením vody a váhy hmoty se však tato zábrana uvolnila a začala se spouštět dolů k silnici. Hrozilo bezprostřední zavalení komunikace a areálu blízké firmy. Hrozilo také poškození trafostanice a sloupů elektrického vedení.

Po dohodě se zástupci správy a údržby silnic byla průjezdní komunikace označena varovným dopravním značením. Další posun půdy k silnici si vyžádal výjezd těžké techniky a odstranění části sesuvu a naplavenin mimo silnici.

Valící se bahno s sebou strhávalo stromy a posunovalo je po svahu k silnici. Další vývoj na místě události se bude nadále sledovat.

Dne 29.3.2006 ve 12:27 hod. byli hasiči informováni o sesuvu půdy v blízkosti Koliby u Valašských Klobouk.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k malému sesuvu půdy, který zablokoval polovinu silnice I/57. Místo bylo vyhrazeno dopravním značením s upozorněním pro řidiče.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail