hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.3.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při zaplavení areálu firem v Uherském Hradišti, Jarošově
použití vysokokapacitního čerpadla z Olomouce

Dne 29.3.2006 v 08:51 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při čerpání vody ze zaplavených sklepů v Jarošově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k zaplavení sklepů domů a firem.

Hasiči nasadili plovoucí čerpadla a začali vodu odčerpávat do blízké řeky Moravy. Postupem času, a se stále stoupající hladinou vody řeky Moravy, hrozilo nebezpečí prostupu vody kanalizací a další zaplavení.

Na místo bylo proto vysláno šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičských sborů, které použily nejméně deset plovoucích a šest ponorných čerpadel. Ani to nestačilo, a proto si velitel zásahu ve 13:00 hod. vyžádal výjezd speciálního vysokokapacitního čerpadla z Olomouce.

Mezitím došlo k zaplavení téměř celého areálu soukromých firem. Hasičům se sice dařilo pomocí čerpadel držet stejnou hladinu vody, ale nedocházelo k jejímu snížení.

Jednotka hasičů z Olomouce dorazila na místo určení v 18:00 hod. Kontejner s čerpadlem byl posazen na zem, začala jeho technická instalace a příprava. Poté bylo čerpadlo umístěno jeřábem hasičů ze Zlína na vodu. První pokus o čerpání vody ve 20:00 hod. byl neúspěšný, protože nebyl zajištěn dostatečný přítok vody do tohoto speciálního čerpadla.

Jeřábem bylo čerpadlo přesunuto na jiné místo, kde byla bagrem odpoledne vykopána jáma s dostatečným zavodněním. Čerpání začalo ve 21:00 hod.

Po celý den čerpání vody a zásahu se na místě shromaždovaly desítky osob, které zvědavě sledovaly činnost hasičů a čerpání vody. Na místě musela pracovat hlídka strážníků obecní policie, která udržovala veřejný pořádek a regulovala dopravu. V době čerpání byla páskou vyhrazena bezpečností zóna.

i takové může být někdy "čerpání"

západ nad řekou Moravou v Jarošově

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail