hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.3.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při odstraňování překážek z pilířů mostů na řece Moravě

Profesionální hasiči vyjíždí už několik dnů k čištění mostních pilířů na řece Moravě.

Velká voda přináší nejen bahno a trávy, ale také strhává vzrostlé stromy z břehů řek. Kmeny jsou unášeny proudem a představují vysoké riziko možného poškození pilířů mostů. Značným problémem může být i vzpříčení kmene, vytvoření překážky a zachytávání dalších naplavenin.

Je nutné neustále sledovat hladinu vody řeky Moravy v celém úseku Zlínského kraje. Rychlost získání informace o takovém nebezpečí je klíčová pro zabránění poškození mostů.

Ohroženy jsou také vybudovaná vodní díla, kde se mohou stromy a kmeny zachytávat na regulačních zařízeních jezů a pod. Plující překážky mohou poškozovat a narážet i do pontonů, které se mohou uvolnit. Příkladem může být dnešní ranní zásah profesionálních hasičů v Uherském Hradišti, kde hrozilo utržení pontonu veslařského klubu.

Informace o takovém nebezpečí získáváme od stálých hlídek hasičů nebo strážníků obecních policií. Řadu oznámení hlásili také sami občané, které rozvodněné toky lákají jako nevídaná atrakce.

S problémem naplavenin se setkáváme i na jiných tocích Zlínského kraje, kde jsou průběžně odstraňovány.



kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail