hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.4.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár střechy výrobní haly v Jablůnce

Dne 20.4.2006 v 10:14 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy v obci Jablůnka na Vsetínksu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Jablůnka. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy jedné z výrobních budov v areálu bývalé zbrojovky.

Po zjištění rozsahu požáru si velitel zásahu vyžádal výjezd posilových jednotek. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a vysokozdvižná plošina ze stanice Vsetín.

Z třicetimetrové plošiny začali hasiči čelit plamenům na vrcholu střechy, které se rozšiřovaly i na dalších místech. Hasiči postupně pronikali v dýchacích přístrojích do výrobních prostor budovy a ke střešní konstrukci. Na většině míst byl požár ukryt uvnitř střechy a místy prohoříval. Hasiči se snažili zabránit šíření požáru do dalších částí střechy a ochránit i sousední objekty budovy. Na několika místech musela být střecha rozebrána a odkryta, aby se hasiči dostali k jednotlivým ohniskům požárů.

Požár se podařilo lokalizovat asi po dvou hodinách zásahu. Další dohašovací a likvidační práce hasiči odhadli na několik hodin. Problémy s dodávkou vody museli hasiči řešit kyvadlově a jako zdroj jim posloužil malý rybník nedaleko areálu firem. Hasební zásah komplikoval i vítr.

Před požárem opustilo výrobní halu několik zaměstnanců. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost pracovníků, kteří prováděli opravu střechy lepenkou a plynovým hořákem. Sami požár zjistili a v první fázi se ho i snažili hasit. Požár se však skryl do střešní konstrukce a nebylo možné ho uhasit. Začal se šířit a bylo nutné přivolat hasiče.

Vlastníku objektu a dvěma provozujícím firmám vznikla požárem předběžná škoda ve výši 3-5 mil. Kč. Škody budou dále upřesňovány, přičemž se firmy zároveň snaží najít náhradní prostory pro pokračování výroby.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail