hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

21.4.2006

 aktuality


Požár skladovací boudy v Morkovicích
nebezpečné výbuchy ohrožovaly hasiče

Dne 21.4.2006 v 15:17 hod. byli hasiči informováni o požáru skladovací buňky v obci Morkovice-Slížany.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan a Kroměříže se dvěma cisternami, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Zdounky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru skladovací boudy, která byla vyrobena z nadstavby nákladního automobilu.

Už při příjezdu hasičů byla celá buňka v plamenech a ozývaly se z ní výbuchy. Při rozšíření požáru do okolí museli hasiči také likvidovat požár suché trávy a klestu. Hasiči proto rozvinuli celkem tři proudy a požár postupně lokalizovali a uhasili. Včasným zásahem se hasičům také podařilo zabránit rozšíření požáru na další skladovací buňku nedaleko místa požáru.

Při průniku hasičů do hořící boudy byly postupně vynášeny dvacetilitrové kanystry od pohonných hmot. Celkem jich bylo nalezeno jedenáct a jedna 200 litrová nádrž od nafty. Tři kanystry při požáru explodovaly a jejich obsah přispěl k rychlému rozvoji požáru. Kontrolou kanystrů byla zjištěna přítomnost ředidla a motorové nafty.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár kompletně zničil skladovací boudu, uložené věci, 400 m2 suché trávy a klestí v okolí buňky.

Jako příčina vzniku požáru byla určena nedbalost majitele, který pracoval s rozbrušovací pilou na odstranění železného sloupku. Při práci došlo k odlétnutí jisker a zapálení suché trávy v okolí. Požár se vlivem větru rychle rozšířil až na skladovací buňku. Po explozi kanystrů již prakticky nebylo možné, aby majitel čelil plamenům sám. Požárem způsobená škoda nebyla majitelem pro potřeby hasičů vyčíslena. Jeho zavinění bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail