hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.4.2006

 aktuality


Pomoc hasičů po prasknutí plynového potrubí u obce Lípa
masivní únik plynu způsobil opakovaně sesuv půdy

Dne 22.4.2006 ve 22:45 hod. byli hasiči informováni o úniku plynu z podzemního vedení u obce Lípa.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a speciálním protichemickým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na poli mezi obcí Lípa a Klečůvka došlo k poškození vysokotlakého podzemního plynového vedení a masivnímu úniku plynu.

Už při příjezdu hasičů byl ze vzdálenosti dvou set metrů slyšet typický zvuk unikajícího plynu, který s blížícím se místem havárie sílil natolik, že v okruhu třiceti metrů nebyla možná běžná komunikace.

Hasiči nechali policisty a strážníky Městské policie Zlín uzavřít celou oblast a doprava musela být odkláněna na objízdné trasy. Místo havárie se nacházelo nedaleko účelové komunikace mezi obcemi a mimo hlavní obytné zóny. Po celou dobu akce byla na místě přítomna také jedna posádka zdravotnické záchranné služby.

Gejzír plynu unikal do vyšších nadzemních vrstev, kde se díky dobrým povětrnostním podmínkám rychle rozptyloval. Hasiči v okolí místa havárie opakovaně měřili koncentrace plynu. Po celou dobu zásahu nebyly naměřeny nebezpečné výbušné koncentrace, a proto nebylo ani nutné učinit opatření ve vztahu k okolním obyvatelům.

O havárii byli informováni zástupci plynárenské společnosti, kteří uzavřeli přívod plynu na dvou regulačních stanicích. Po uzavření ventilů trvalo celou jednu hodinu, než plyn pod tlakem 2 MPa (20 bar) z potrubí v daném úseku vyprchal.

Příčinou prasknutí vysokotlakého plynového vedení byl masivní sesuv půdy, který je v pohybu už několik týdnů. Pracovník plynáren sdělil, že podobnou havárii, téměř na stejném místě, řešili už před necelým měsícem. Sesuv půdy přetrhl ocelové potrubí pod zemí a unikající plyn vytvořil téměř třímetrový kráter v ornici.

Přerušení plynu nemá žádný vliv na dodávku do okolních domácností, protože díky vícenásobnému provětvení je možné dál dodávat plyn náhradní trasou.

Při havárii nebyl nikdo zraněn, nebylo nutné organizovat evakuaci obyvatel a po skončení úniku plynu byl otevřen i průjezd po okolních silnicích.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail