hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.4.2006

 aktuality


Víkendové požáry v přírodním prostředí
další série požárů trav a lesů ve Zlínském kraji

Celý víkend byl poznamenám řadou výjezdů k požárům v přírodním prostředí, které jsou typické pro toto jarní období. Profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli od začátku měsíce téměř ke dvaceti případům. Jen od pátku do neděle museli hasiči zasahovat hned u šesti hlášených požárů.

21.4. v 16:37 - Brumov - Bylnice
Vlivem nepříznivého větru vznikl nekontrolovatelný požár na místě hlášeného spalování biologického odpadu. Požár byl částečně lokalizován místními občany. Jednotka hasičů místo požáru dohasila a zabránila jeho dalšímu šíření.

21.4. v 17:43 - Brumov - Bylnice
Majitel pozemku vypaloval suchou trávu na svém pozemku a při příjezdu hlídky policie z místa utekl. Na místo musela vyjet jednotka hasičů, která požár trávy uhasila a zabránila jeho dalšímu šíření.

22.4. v 17:08 - Valašské Meziříčí
Požár suché trávy na louce. Po příjezdu na místo bylo zjištěno,že se jedná o požár na ploše 10 x 20 m. Na lokalizaci a likvidaci byl nasazen jeden proud tlakové vody a jednoduché hasební prostředky.

23.4. v 11:57 - Hošťálková
Požár v lese na místě po spalování klestu. Požár zpozorovala členka místního sboru dobrovolných hasičů, která byla na cyklistickém výletě po nedalekých kopcích. Uviděla v lese kouř a ohlásila podezření na požár. Jednotky hasičů na místě dohasili zbytky požáru a zabránili jeho dalšímu šíření. Požárem byla zasažena plocha asi 10 x 50 metrů.

23.4. v 15:40 - Vrbětice
Při výjezdu k místu zásahu těžkým terénem bylo zjištěno, že se jednotky na místo požáru nedostanou. Jen s jednoduchými hasebními prostředky se hasiči vydali až na místo, kde zjistili, že se v lese nachází dvě místa po spalováno klestí. Vlivem větru se od nich požár rozšířil do okolí. Hasiči požár uhasili a zabránili jeho dalšímu šíření do okolí.

23.4. v 18:39 - Tupesy
Dvě cisterny hasičů vyjely k požáru suché trávy na ploše asi 30 x 80 metrů. Jednotka provedla likvidaci požáru pomocí kropící lišty a jednoduchých hasebních prostředků.
 

U drtivé většiny případů je viníkem nedbalost lidí, kteří nedodržují základní pravidla bezpečnosti. To platí nejen pro případy nepovoleného plošného vypalování porostů, ale i pro případy oficiálně hlášených míst spalování biologického odpadu. Při žádném z letošních případů nebyl nikdo zraněn a způsobené škody jsou zatím minimální.

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail