hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.4.2006

 aktuality


Den Salvatora ve Zlíně se organizátorům moc povedl

Dne 28.4.2006 v 10:00 hod. byl na nám. Míru ve Zlíně zahájen Den Salvatora s prezentací složek IZS Zlínského kraje.

Organizátoři třetího ročníku ceny Salvator - ocenění hejtmana Zlínského kraje záchranářům - připravili letos poprvé velkou akci pro veřejnost s názvem Den Salvatora.

Akce měla za cíl představit široké veřejnosti činnost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému Zlínského kraje a přiblížit jejich práci formou ukázek, prezentací a dovedností.

Složky profesionálních záchranářů se postupně představily především ve společném zásahu při simulované dopravní nehodě s požárem, zraněním osob a vyprošťováním. K vidění byl výcvik služebních psů Městské policie Zlín, práce kriminalistického technika, zadržení pachatele úmyslného požáru a spousta dalších zajímavostí.

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje veřejnosti předvedl zcela nová zásahová vozidla na podvozcích Renault, speciální protichemický vůz, byl připraven stan s prezentací protipožární prevence, ochrany obyvatelstva, a také stan s projekcí preventivních programů pro veřejnost. Pro děti byly připraveny hry, soutěže a celá řada propagačních a výukových materiálů.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje se pochlubila také zcela novým vozovým parkem, kterému dominoval vůz Nissan Pathfinder a nové vybavení vozů VW Transporter. Policie České republiky, Okresní ředitelství Zlín, předvedlo svou radarovou a měřící techniku. Městská policie Zlín vystavila značnou část svého vozového i motocyklového parku a kromě kynologické skupiny prezentovala i práci s hasicím zařízením IFEX 2000.

Akce se účastnili i zástupci Českého červeného kříže Zlín, kteří učili děti poskytovat první pomoci zraněným. Byl zde k vidění stánek humanitární organizace ADRA, která prezentovala svou práci ve světě a organizovala finanční sbírku.

Velmi povedená akce v centru Zlína přilákala na tři tisíce dětí ze škol, mládež, ale také dospělou veřejnost. Připravený program byl v dopoledních hodinách určen především pro mladé a odpoledne i pro dospělé.

Je na místě, organizátorům, které tvoří studenti Univerzity Tomáše Bati z Fakulty multimediálních komunikací, poděkovat za připravený program a možnost prezentací složek IZS.

Perličkou celého dne záchranářů nebyla jen cvičení a ukázky, ale došlo i na dva "ostré zásahy". První se stal krátce po dopolední ukázce, kdy v davu dětí zkolaboval chlapec, kterému se vlivem horka a dehydratace udělalo nevolno. Odbornou pomoc lékařů a zdravotníků dostal prakticky okamžitě a po pár minutách byl zase fit.

Druhý případ se stal těsně před ukončením celého dne, kdy za hasiči přišla jedna maminka, že malé holčičce se zpříčila hlavička v ochranném zábradlí. Davy lidí se zatajeným dechem sledovaly, jak hasiči popadli speciální vyprošťovací zařízení, do deseti sekund byli u holčičky a hydraulickými nůžkami zábradlí bleskově roztáhli. Mohutný potlesk lidí byl největší odměnou za rychlou pomoc holčičce, která neutrpěla sebemenší zranění.


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail