hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.4.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při úniku oleje do kanalizace v Bílavsku

Dne 29.4.2006 v 07:45 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při úniku nebezpečné látky v Bystřici pod Hostýnem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem, kterou později posílila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s technickým vozidlem a sorbenty. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Bílavsko došlo k ohrožení životního prostředí při úniku motorového oleje do kanalizace.

Při havárii nákladního vozidla došlo k proražení olejové nádrže a úniku asi dvaceti litrů ropných produktů na silnici a do okolní půdy. Vlivem vydatného deště se olej ze silnice dostal do kanalizace a do odtokové strouhy s možností ohrožení dalšího vodního zdroje a přilehlých pozemků.

Hasiči na místě zajistili vůz proti dalšímu úniku oleje a znečištěnou vozovku zasypali sorbenty. Hlavním úkolem hasičů ale bylo zastavit šíření ropných látek ze silnice a v odtokové strouze. Nejdříve byla utěsněna kanalizační vpusť a byly položeny tři provizorní norné stěny. Na nich hasiči zachytávali olejové skvrny a likvidovali je sorbenty. Použitý sorbent byl hasiči sbírán a ukládán do připravených nádob.

Na místo se dostavila také pracovnice Odboru životního prostředí Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem, která si místo havárie prohlédla.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail