hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

3.5.2006

 aktuality


Cvičení hasičů u havárie a požáru při plnění cisterny s benzínem v Loukově

Dne 3.5.2006 v 10:00 hod. bylo zahájeno taktické cvičení při technické havárii s vysoce hořlavou látkou v Loukově.

Námětem tohoto taktického cvičení bylo prověřit připravenost profesionálních hasičů ze stanice v Bystřici pod Hostýnem a profesionálních hasičů podniku Čepro Loukov u havárie a požáru s vysoce hořlavou látkou.

Při plnění cisternového návěsu došlo k simulované technické závadě na plnicím zařízení. Automobilový benzin začal unikat pod cisternový návěs a zároveň došlo ke zkratu na plnicím zařízení. Tím benzin vzplanul a požár se rozšířil na celou cisternu. EPS začala signalizovat požár, obsluha plnicí stanice vypnula čerpadla, a tím uzavřela technologii s možností dalšího vytékání benzinu z potrubí. Cisterna byla naplněna pouze v první komoře v množství 2 000 l, což představuje asi jednu třetinu komory.

Na místo požáru vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů podniku Čepro s další cisternou. Ve čtvrté minutě přijeli na místo hasiči podniku, jejichž velitel zásahu rozhodl o použití těžké pěny k uhašení požáru.V desáté minutě přijeli hasiči z Bytřice pod Hostýnem, kteří se věnovali ochlazování dalších částí cisterny a tankovacího zařízení firmy.

V jedenácté minutě je hlášena lokalizace požáru a o dalších deset minut později jeho likvidace. Po ukončení cvičení proběhlo vyhodnocení, které konstatovalo splnění hlavních cílů. Zjištěné nedostatky budou dále rozebírány a jejich řešení bude zapracováno do plánů podobných zásahů.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail