hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.5.2006

 aktuality


Hasiči zachránili mladíka před utonutím ve splavu u Valašského Meziříčí

Dne 5.5.2006 ve 14:45 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně mladíka pod splavem u Valašského Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s rychlým zásahovým autem, cisternou a člunem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Juřinka uvízl mladík ve splavu.

Hasiči okamžitě spustili na vodu motorový člun a přejeli těsně pod splav k chlapci. Ten se držel asi metrové klády, která ho udržovala nad hladinou. Hasiči mu hodili do vody záchranné lano s bójkou, kterého se chytil a mohl být vytažen na člun.

Na břehu byl v silně podchlazeném stavu předán do péče lékařů zdravotnické služby a odvezen do nemocnice k vyšetření a hospitalizaci.

Podle získaných informací se šestnáctiletý hoch a jeho kamarád vydali společně na motocyklu z obce Choryně ke splavu, odkud chtěli vytáhnout kopací míč. Míč uvízl pod splavem ve vodním víru a chlapci ho chtěli získat. Při nerozvážném pokusu o vytažení míče spadl jeden z chlapců do vody a sám se nemohl dostat na břeh. Jeho kamarád začal v panice pobíhat po břehu, ale sám mu nedokázal pomoct. Až do příjezdu hasičů a jeho vytažení strávil hoch ve velmi chladné vodě asi 15 - 20 minut.

Záchranáře přivolal jeden z místních rybářů, který byl nedaleko splavu a na tísňové lince žádal pomoc ze svého mobilního telefonu. Rozvodněná řeka se mohla stát chlapci osudnou, ale podařilo se mu se značným úsilím udržet na naplavené kládě pod splavem.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail