hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.5.2006

 aktuality


Pomoc hasičů při odpálení nalezené munice u obce Biskupice

Dne 8.5.2006 v 18:00 hod. byli hasiči požádáni o asistenci při odpálení nalezené munice u obce Biskupice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo s policií dohodnuto, že hasiči zajistí místo okolí v dostatečné vzdálenosti a budou připraveni na varování obyvatel a na likvidaci případného požáru po výbuchu.

V odpoledních hodinách se podařilo dvěma spolupracovníkům muzea ve Slavičíně nalézt v lese u Biskupic leteckou minu z II. světové války. Oba muži se zajímají o vyhledávání stop po bojích v tomto regionu již řadu let a na místě havárie bojového letounu u Biskupic nepátrali poprvé. V minulosti zde bylo nalezeno mnoho úlomků z havarovaného letadla a je zde postaven i pomník. Zřejmě náhoda tomu chtěla, aby tento nález byl symbolicky učiněn právě v Den osvobození.

Pomocí minohledačky lokalizovali nález a po odkrytí části zeminy spatřili leteckou bombu o váze 50 kg. Ihned zavolali na policii a na místo přijel pyrotechnik Policie ČR, Správy Jihomoravského kraje z Brna. Ten se rozhodl nevybuchlou munici neodvážet, ale zlikvidovat ji na místě. Poloha nalezené výbušniny byla pro tento účel vyhovující.

Po dohodě jednotlivých složek integrovaného záchranného systému k zajištění bezpečí byla celá lokalita vyklizena a davy přihlížejících byly usměrněny do bezpečné vzdálenosti. Obecní rozhlas informoval občany hodinu před explozí. Tři minuty před výbuchem byly spuštěny varovné sirény.

Na likvidaci munice použil pyrotechnik 3 kg Semtexu. Po výbuchu zůstal v lese kráter o průměru asi pěti metrů. Při akci nebyl nikdo zraněn a nevznikl ani požár. Nezvyklá akce si vyžádala úplnou uzavírku průjezdní silnice II/480 asi na dvacet minut.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail