hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.5.2006

 aktuality


Pomoc hasičů po těžké dopravní nehodě u obce Polichno
střet osobního auta s autobusem a nákladním autem s nebezpečnými látkami

Dne 9.5.2006 v 11:02 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při těžké dopravní nehodě u obce Polichno.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Polichno a Uherský Brod došlo k velmi těžké dopravní nehodě mezi osobním autem zn. Mitsubishi Colt, autobusem zn. Karosa a nákladním autem zn. DAF.

Podle svědků řidička nezvládla předjíždění autobusu, od kterého se odrazila do protisměru, kde narazila čelně do nákladního auta. Řidič nákladního auta se snažil vozidlo přibrzdit, ale střetu zabránit nedokázal. Po dopravní nehodě se nákladní auto stočilo přes celou šíři vozovky a došlo k jejímu zablokování. Těžce zraněnou řidičku museli hasiči z osobního auta vystříhat speciální vyprošťovací technikou. Pomocí hydraulických nůžek hasiči odstřihli dveře, uvolnili sevření kolem zraněných nohou a ženu vytáhli ven. Okamžitě byla přenesena do vozidla zdravotnické služby a odvezena do nemocnice v Uherském Hradišti.

Nákladní vozidlo převáželo více druhů chemických látek, z nichž jsou tři sledované dle systému ADR. Jednalo se o jeden a půl tuny peroxidu vodíku, 950 kg Exxolu v kontejneru a 510 kg látky Solvesso. Při nehodě došlo k pohybu a přesunu nákladu na ložné ploše. Kontrolou nebylo zjištěno žádné poškození obalů a sudů, a tím ani nedošlo k žádnému úniku nebezpečných látek. Na místo muselo přijet náhradní vozidlo a náklad byl přeložen.

V mezinárodním linkovém autobusu na trase Lučenec - Zlín - Mladá Boleslav došlo k poškození zadního nárazníků a boku vozu. Uvnitř cestovalo asi třicet pasažérů, z nichž nebyl nikdo při nehodě zraněn.

Při dopravní nehodě došlo k úniku provozních kapalin z osobního auta, které hasiči zasypali sorbenty.

Po vyšetření dopravní nehody policií hasiči pomohli s odklízením vraku osobního auta a nákladní vozidlo bylo odtaženo na krajnici. Dopravní omezení trvalo asi dvě a půl hodiny a v obou směrech se tvořily kolony především nákladních aut.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail